Verenigde Staten

In het zeventiende seizoen reizen we mee naar de westkust van de Verenigde Staten. De eerste opdrachten spelen zich nog af in de bewoonde bewereld: Bovenop een hoge brug, bij een complexe oude papierfabriek en in een verlaten pretpark. Via de kust rijden ze naar het typische wild-west-dorpje Pendleton voor een dure veiling. Dan begint de groep aan een onvergetelijke huifkartocht langs een deel van de Oregon Trail. Daarna gaat de reis de hoogte in, zowel in de bergen bij de McKenzie Pass als in een luchtballon. Via Moltown arriveren uiteindelijk drie deelnemers bij Sparks Lake voor de finale, waarin Thomas de mol blijkt te zijn.

Aflevering 1 Game on

De kandidaten moeten zo snel mogelijk vier enveloppes met een helikopter vinden. Degenen met enveloppe vliegen naar Portland om vier vrijstellingen te zoeken. De anderen gaan met busjes op pad en proberen daarna geld te verzamelen in de stad.

Aflevering 1 Dubbelspel

In een grote bioscoop kijkt de groep stiekem mee met individuele interviews tussen Art en de kandidaten met vrijstelling. Als die alle vier hun vrijstelling inleveren, mag de hele groep door naar de volgende ronde. De groep mag tegelijkertijd een vrijstelling ongedaan maken van één van hen.

Aflevering 2 Papierfabriek

Verspreid over het complex van een gesloten papierfabriek liggen zeven opdrachten die alleen met samenwerking en communicatie uitgevoerd kunnen worden. De kandidaten gaan ijverig aan de slag, maar kunnen ze wel vertrouwen op hun partners?

Aflevering 2 Pretpark

's Nachts op een verlaten kermis worden de attracties bewaakt door drie man met laserguns. De kandidaten proberen ieder een attractie te bereiken en stiekem een ritje te maken. Elke attractie is geld waard, als de kandidaat ook het startpunt weer bereikt.

Aflevering 2 Bizar

Drie kandidaten zijn 24 uur afgezonderd van de groep. In een rechtszaal vertellen zij hun verhaal. De anderen vormen de jury en moeten de leugenaar identificeren. Wordt er geld verdiend voor de pot, of toch een vrijstelling voor de leugenaar?

Aflevering 3 Zandlopers

De groep loopt een estafette door de duinen. Eén van hen houdt als coach de tijd bij. Langs de route is wat geld te verdienen, maar op de zijpaden nog veel meer. Sommige biljetten zijn half geld; als de andere helft niet ook verzameld wordt, verandert dit in mingeld.

Aflevering 3 Vuurwerk

Zes kandidaten mogen op het strand in vijf minuten zichzelf uitbeelden in het zand. De twee anderen moeten daarna in één minuut raden welk plaatje bij wie hoort. Het is pikkedonker op het strand... tot het vuurwerk losbarst.

Aflevering 3 Rijdende route

Vier duo's vertrekken elk in een eigen auto in Portland. Op de buitenkant van elke auto staan drie aanwijzingen. De vier auto's samen vormen de routebeschrijving naar het eindpunt. Maar onderweg mag niet gestopt worden en ramen en deuren blijven gesloten...

Aflevering 4 Pendleton round-up

In een rodeo-arena moeten de kandidaten ieder een parcours afleggen, een lasso meepakken en de overkant halen voordat ze door een cowboy of cowgirl te paard gevangen worden met een lasso. De laatste kandidaat mag de verzamelde lasso's meenemen om zo hun waarde te verdubbelen.

Aflevering 4 Geld in een hooiberg

Op een boerderij staat een enorme stapel hooibalen. De opdracht is simpel: Zoek de vier geldbiljetten van in totaal 2000 euro binnen een kwartier en je mag het geld houden voor de pot...

Aflevering 4 Koehandel

De kandidaten bieden geld op drie losse jokers. Zolang ze minder bieden dan wat ze eerder zeiden gemiddeld voor de jokers over te hebben, is het gratis. De penningmeester mag voor 50% kosten een hoger bedrag verzekeren en als hij goed inschat, verdient hij zelfs 500 euro voor de pot.

Aflevering 5 Schietopdracht

De kandidaten gaan naar een veld met bewegende schietschijven. Ieder van hen krijgt een geweer en twintig kogels. Voor elke keer dat ze de roos raken, verdienen ze 100 euro.

Aflevering 5 Pony expres

Elke kandidaat kiest een enveloppe met geheime boodschap. Vier van hen lezen dat ze een joker kunnen vinden langs de huifkarroute. Maar twee kunnen die nacht hun eigen jokers maken. Maar dan moeten ze dat wel in stilte doen... en eerst moeten ze elkaar weten te herkennen.

Aflevering 5 Rodeo posters

Op een groot veld staan 130 posters. Eén van de kandidaten gaat tien posters omschrijven zonder te weten welke tekst erop staat. De anderen verzamelen de puzzelstukjes die achterop deze tien posters hangen. Samen vormen ze een elfde poster, waar 2000 euro te vinden is.

Aflevering 6 Underground

In een ondergrondse ruimte vol poppen mogen twee kandidaten rondlopen en onthouden waar plus- en mingeld te vinden is. Als de rest beneden komt en hun aanwijzingen volgt, zijn de poppen tot leven gekomen en is het pikkedonker...

Aflevering 6 Maai opdracht

Drie kandidaten mogen elk op een eigen traktor in een groot veld een zo lang mogelijk woord maaien. De andere twee moeten vanaf een afstand zien te raden, welk woord dat is. Hoe meer letters, hoe meer geld.

Aflevering 6 Helix rodeo

Bij een grote rodeoshow zijn acht bezoekers met een geldbedrag en portofoon. Wie zo'n bezoeker vindt, mag het bedrag doorbellen naar Art. Slechts de eerste vier bedragen tellen en wie het meest binnenbrengt, krijgt een belangrijke bonus.

Aflevering 7 Etherdiscipline

Vijf kandidaten worden verspreid door het landschap en krijgen elk twee portofoons - &#233én om een kandidaat te horen, één om tegen een andere kandidaat te praten. Kunnen ze in deze cirkel vijfmaal vijf persoonlijke vragen doorgeven en beantwoorden binnen een kwartier?

Aflevering 7 Ballonvaart

Drie kandidaten mogen een mooie roadtrip maken. Ze kenden helaas de andere optie niet - het resterende duo mag ieder een ballonvaart maken. Onderop hun mandje staat een telefoonnummer en daarmee valt de eindlocatie van deze opdracht te achterhalen waar Art wacht met het geld.

Aflevering 7 Opschieten

Tijd voor een potje cowboy mountain shooting. Eerst daagt Art de groep uit om zo snel mogelijk te paard een parcours af te leggen. Daarna moeten ze hetzelfde rondje nogmaals doen binnen de neergezette tijd, maar al rijdend moeten ze hun vijf ballonnen kapot schieten. Geld wordt alleen verdiend als ze ook nog op tijd binnen zijn.

Aflevering 8 ABC'tje

De kandidaten worden met mountainbikes verspreid langs een route, waar ook 26 letters staan. Die moeten ze op volgorde krijgen door er steeds één mee te nemen.

Aflevering 8 Spreekt voor zich

Twee duo's moeten in western vintage shops vol prullaria, elk tien polaroidfoto's maken van spreekwoorden.

Aflevering 8 Fort Rock

De kandidaten moeten door een veld sluipen naar een vlag met vrijstelling, zonder door de anderen gespot te worden.

Aflevering 9 Moltown

In Moltown moeten de bewoners en straten aan de juiste namen gekoppeld worden door het mysterie van Moltown op te lossen.

Aflevering 9 Follow the money

Met touwen moeten de kandidaten bomen en bedragen verbinden die samen het tot nu toe verdiende bedrag vormen. Daarna volgt nóg een puzzel.