KoehandelOpdracht in aflevering 4

De kandidaten bieden geld op drie losse jokers. Zolang ze minder bieden dan wat ze eerder zeiden gemiddeld voor de jokers over te hebben, is het gratis. De penningmeester mag voor 50% kosten een hoger bedrag verzekeren en als hij goed inschat, verdient hij zelfs 500 euro voor de pot.

Tags: Vertrouwen, Elkaar kennen, Raden en voorspellen, Dilemma's en Jokers

Art ontmoet de kandidaten omstebeurt voor een gewetensvraag: Hoeveel geld zouden ze overhebben voor drie jokers? Sigrid mag als eerste en noemt 1500 euro, terwijl Imanuelle beweert er helemaal geen geld voor over te hebben. Thomas zet maar liefst 2000 euro.

Diederik breekt alle records en heeft er maar liefst 3500 euro voor over; Sanne noemt 750 euro. En dan krijgt Jeroen een andere vraag. Het gemiddelde genoemde bedrag is 1300 euro. Er gaat een veilig volgen van drie losse jokers en alle kandidaten bieden met geld uit de pot. De eerste 1300 euro zijn gratis en als ze minder uitgeven verdienen ze zelfs 500 euro voor de pot, maar als ze meer bieden, wordt dat verrekend met de pot.

Jeroen mag de pot verzekeren voor de helft van het bedrag als premie. Stel dat hij verzekert tot 5300 euro, dan betaalt hij de helft van 5300-1300 dus 2000 euro premie en elk bod onder 5300 euro kost dan geen extra geld meer. Jeroen besluit slechts tot 1500 euro te verzekeren anders is hij degene die al direct de meeste kosten veroorzaakt. Hij mag niets tegen de anderen zeggen. En als hij voldoende verzekerd heeft, verdient hij een joker.

Dan volgt de veiling van drie koeien die elk een joker om hun nek hebben. Imanuelle begint heel enthousiast te bieden en binnen twintig seconden zitten ze al boven de 1300 euro. Diederik en Sanne zitten zich intussen op te vreten, maar hij begint toch mee te bieden en pakt voor 2700 euro de eerste joker.

Sanne heeft dan ook geen zin meer om zich in te houden en pakt de tweede joker voor 2000 euro, een soort meevaller vergeleken met de eerste. De derde joker komt binnen en zoals Diederik al zegt, dat gaat pijn doen. Nu is ook Sigrid het zat en biedt ze mee. Thomas krijgt een blinde vlek en Jochem biedt tegen hem op.

Uiteindelijk zijn er dus mooie bedragen geboden: 2000 euro door Sanne, 2700 euro door Diederik en 3500 euro door Jochem. In totaal dus 8200 euro. Er zat 8080 euro in de pot. Nu legt Art uit welke kans Jeroen gehad heeft, maar die had zoveel vertrouwen dat hij te weinig verzekerde. De resterende 6700 euro gaat uit de pot, die dus op 1380 euro overblijft. Oja en de verzekering zelf moet er ook nog uit, dus 1280 euro is waar ze het mee moeten doen.

Afbeeldingen

© 2023 Ronald van der Velden