DubbelspelOpdracht in aflevering 1

In een grote bioscoop kijkt de groep stiekem mee met individuele interviews tussen Art en de kandidaten met vrijstelling. Als die alle vier hun vrijstelling inleveren, mag de hele groep door naar de volgende ronde. De groep mag tegelijkertijd een vrijstelling ongedaan maken van één van hen.

Tags: Vertrouwen, Vrijstelling en Dilemma's

Al bij het ontbijt worden de vier kandidaten met een vrijstelling, in een busje naar de locatie van de tweede opdracht gebracht: Bioscoop "Bagdad". Later worden ook de andere vier daarheen gebracht, maar dat weten ze niet van elkaar.

Art interviewt elk van de vier afzonderlijk en doet hen een aanbod: Zij mogen de vrijstelling ruilen voor een groepsvrijstelling, maar die wordt alleen verdiend als ze alle vier op het aanbod ingaan. Ze weten echter niet, dat de andere zes kandidaten in de bioscoopzaal op groot scherm met het interview meekijken.

Roos gaat als eerste. Zij biecht op een vrijstelling te hebben, alhoewel zij de vorige dag nog beweerde niets verdiend te hebben in het spel. Intussen probeert Yvonne haar verbazing geloofwaardig te spelen, want zij had al van Vincent gehoord wat er gebeurd was. Roos hoeft nog geen antwoord te geven op het aanbod en lijkt nog te twijfelen.

Thomas is aan de beurt en hij lijkt niet direct de knoop door te hakken, maar neight ernaar om de vrijstelling niet in te leveren. Vincent en Jeroen daarentegen lijken geen moment te twijfelen en zonder blikken of blozen besluiten zij direct om voor zichzelf te kiezen.

Vervolgens krijgen de zes bioscoopbezoekers de kans om het spel te beinvloeden. Zij mogen dankzij het vraagteken de voorstelling zien, maar hebben ook het recht om één vrijstelling ongeldig te maken. Ze weten op dat moment nog niet, wat de vier besloten hebben. Ze gokken dat Vincent de test het slechtst maakt en stemmen op hem, om hun eigen kansen te vergroten.

Dan krijgt het viertal te horen dat hun café eigenlijk de achterkant is van een groot bioscoopscherm, waarop de anderen meegekeken hebben met de interviews. Vervolgens mogen zij pas bij de test besluiten wat ze doen met hun vrijstelling, en of ze dat laten beïnvloeden door de wetenschap dat één van hen de vrijstelling toch wel kwijtraakt. Roos en Jeroen neigen ernaar om de vrijstelling in te leveren, maar de anderen twijfelen...

Afbeeldingen

© 2023 Ronald van der Velden