... zo gedaanSeizoen 17, aflevering 1

Het is begonnen: Wie is de mol 2017. En hoe. We hebben de negen kandidaten en de mol al in actie gezien. Ze zijn onderweg naar Portland, Oregon aan de noord-westkust van de Verenigde Staten. Een eigenzinnige en vooruitstrevende stad zo groot als Amsterdam die er trots op is om anders te zijn. Niet voor niets is de slogan: "Keep Portland weird". Het is het startpunt van een mooie maar ook verwarrende reis voor de kandidaten. Een reis waarbij loyaliteit en wantrouwen strijden om voorrang. En een reis vol extremen, door het echte Amerika. Langs besneeuwde bergtoppen, blauwe meren en door het wilde westen. Hier zullen de kandidaten opdrachten proberen te volbrengen met als tegenstander, de mol. Die doet er alles aan om ongemerkt zo veel mogelijk te saboteren om te voorkomen dat er geld verdiend wordt voor de pot. Die pot gaat naar de winnaar: De kandidaat die aan het einde van de reis die ene vraag juist weet te beantwoorden... Wie is de mol?

Dag 1, Portland

Het avontuur begint, wanneer de kandidaten gedropt worden in de bossen van Oregon. De hele dag staat uiteindelijk in het teken van vier vrijstellingen, maar pas op dag twee wordt alles beslist. De groep vertrekt per busje en helikopter naar het centrum van Portland.

Die avond worden al de eerste verbondjes gesloten. Vincent slaapt bij Yvonne op de kamer en biecht haar al direct eerlijk op, wat er die dag verdiend is door het gelukkige viertal. De informatie levert hen beiden nog weinig op en ze weten ook niet wat er later zal gebeuren.

Dag 2, Portland

Op de tweede dag krijgt de opdracht met de vrijstellingen al bij het ontbijt een vervolg. Het zestal krijgt de kans om de kandidaten met een vrijstelling dwars te zitten en zij op hun beurt krijgen de gelegenheid om samen de grotere groep te matsen.

Bij de test krijgt Vincent te horen dat de groep zijn vrijstelling ongedan maakt. Dan blijkt echter dat juist hij bereid was om zijn vrijstelling voor een groepsvrijstelling te ruilen. Sigrid, Jochem en Yvonne krijgen een groen scherm te zien. Dan is de beurt aan Vincent en juist hij blijkt een rood scherm te krijgen. Wie is de mol eindigt voor hem al na anderhalve dag in de VS.

© 2023 Ronald van der Velden