AfleveringenSeizoen 20b

 • Renaissance Aflevering 1

  Het is bekend wie de kandidaten zijn van dit extra seizoen van Wie is de Mol. Ze zijn, heel toepasselijk, in Toscane; hier ligt de oorsprong van de Renaissance, wat letterlijk wedergeboorte betekent. De ideale regio om met de wetenschap van toen, opnieuw jacht te maken op de mol. Het avontuur begint in Val d’Orcia, een streek in Midden-Italië, een heuvellandschap ten zuiden van Siena met op de toppen pittoreske dorpjes, middeleeuwse kastelen, uitgestrekte wijngaarden en cipressen maken het een geliefd landschap dat vaak terugkomt in schilderijen uit de Renaissance. Onderweg proberen de kandidaten met opdrachten geld te verdienen voor de pot. Maar opnieuw is in hun midden die ene tegenstander die probeert ongemerkt de boel te saboteren zodat de winst zo laag mogelijk blijft. De uiteindelijke opbrengst is voor de kandidaat die aan het einde van de reis het antwoord weet op die ene vraag: Wie is de Mol?

 • Listig Aflevering 2

  Na de intieme ontmoeting met de oud-mollen hebben de kandidaten nog veel vragen. Wat is daar precies gebeurd? Wie heeft welke troef gepakt? En waar is het geld? In de vallei van Orcia, de rivier die daar stroomt, wacht de kandidaten een fysiek zware opdracht en het lijkt wel of het schitterende landschap daar ze verblindt. En de penningmeester krijgt een doorslaggevende rol, die de pot flink kan spekken.

 • Besluit Aflevering 3

  Groen vloeibaar goud, zo noemen ze de olijfolie uit Toscane. Want de oude olijfboomgaarden hier leveren al eeuwenlang een onmisbaar ingredient voor de Toscaanse keuken. Of die olijfboomgaarden voor de kandidaten net zo waardevol zijn, zal nog moeten blijken. De stand van de pot bedraagt nu net iets meer dan 2600 euro. Dat had ruim 12.000 euro kunnen zijn. Misschien dat de groep met Ellie als penningmeester beter gaat presteren.

 • Meesterlijk Aflevering 4

  De groep is opgesplitst. Jeroen en Peggy zijn in Vinci. Nikkie en Tygo zijn in Caprese Michelangelo en de andere drie kandidaten zijn in Florence, de bakermat van de Renaissance. Nergens in Italië vind je zoveel kunst en architectuur uit die periode. En dat is vooral te danken aan de rijke bankiersfamilie De Medici, die 600 jaar geleden de stad lange tijd bestuurden en dol was op kunst. Een deel van hun collective is nog steeds te bewonderen in het Uffizi, het belangrijkste museum van Florence, met in de collective Da Vinci, Michelangelo, Caravaggio en zelfs Rembrandt.

 • Wegwerken Aflevering 5

  Het vertrek van Ellie is voor de groep een wake-up call. Ze stond onterecht op veel verdachtenlijstjes. En de wetenschap dat één of meer kandidaten de test net zo slecht hebben gemaakt, komt hard aan. Blijkbaar hebben sommigen, terwijl ze al over de helft van de reis door Toscane zijn, de mol nog steeds niet goed in het vizier. De overgebleven zes kandidaten reizen van Florence naar het zuiden, naar de Toscaanse Rivièra. Van daaruit kun je de boot pakken naar Elba en de zes andere eilanden van de Toscaanse archipel. Maar eerst ontdekken ze een vrij onbekend deel van Toscane: de Maremma, en proberen ze een bezoek te brengen aan het plein der wonderen in Pisa. Daar wacht de kandidaten een verrassing die de groep op scherp zet.

 • Damocles Aflevering 6

  In Wie is de Mol zetten de kandidaten alles op alles om de mol te ontmaskeren. Wie is toch die tegenstander die alle opdrachten saboteert? En ze willen maar één ding: in het spel blijven. Ron, Jeroen, Peggy en Patrick willen het liefst de executie met zes in plaats van met vier kandidaten. Nikkie en Tygo daarentegen willen niets liever dan daaraan ontsnappen. En het is de vraag of de kandidaten onder die omstandigheden niet vergeten dat er nog steeds een mol in hun midden is.

 • Déja vu Aflevering 7

  Na de zoektocht op Elba en de dubbele executie is de groep geslonken tot vier kandidaten: Tygo, Nikkie, Peggy en Jeroen. Zo vlak voor de finale zou je verwachten dat ze inmiddels wel voor ogen hebben wie de mol in hun midden is. Maar sommigen weten niet meer waar ze aan toe zijn na het vertrek van Patrick en Ron. Terug in het landhuis proberen ze de feiten weer op een rijtje te krijgen. Misschien hebben ze wat aan een groed gesprek met een deskundige, of aan belangrijke informatie voor de test. En vlak voor het einde van de reis probeert de mol opnieuw opdrachten te saboteren. Misschien dat daardoor het laatste puzzelstukje op z’n plek valt.

 • Finale Aflevering 8

  Wie is de Mol? Vanavond krijgen we eindelijk antwoord op die vraag. Wie probeerde de stand van de pot zo laag mogelijk te houden door opdrachten te laten mislukken? Wie saboteerde het spel van medekandidaten achter ieders rug om? Is het Jeroen of is het Nikkie? Eén ding weten we zeker: Tygo is niet de mol. Maar is hij verliezend finalist of is hij de winnaar? Het is tijd voor antwoorden. Dit is de ontknoping van het jubileumseizoen van Wie is de Mol!

© 2023 Ronald van der Velden