RenaissanceSeizoen 20b, aflevering 1

Het is bekend wie de kandidaten zijn van dit extra seizoen van Wie is de Mol. Ze zijn, heel toepasselijk, in Toscane; hier ligt de oorsprong van de Renaissance, wat letterlijk wedergeboorte betekent. De ideale regio om met de wetenschap van toen, opnieuw jacht te maken op de mol. Het avontuur begint in Val d’Orcia, een streek in Midden-Italië, een heuvellandschap ten zuiden van Siena met op de toppen pittoreske dorpjes, middeleeuwse kastelen, uitgestrekte wijngaarden en cipressen maken het een geliefd landschap dat vaak terugkomt in schilderijen uit de Renaissance. Onderweg proberen de kandidaten met opdrachten geld te verdienen voor de pot. Maar opnieuw is in hun midden die ene tegenstander die probeert ongemerkt de boel te saboteren zodat de winst zo laag mogelijk blijft. De uiteindelijke opbrengst is voor de kandidaat die aan het einde van de reis het antwoord weet op die ene vraag: Wie is de Mol?

Dag 1 (San Quirico d’Orcia)

De dag begint met een tocht waarbij de helft van de kandidaten in kleine Fiat 500 autootjes op zoek gaat naar de andere helft, eigen uitspraken en spiegels. Ze vieren hun eerste duizend euro met een gezellig diner in San Quirico d’Orcia, maar Rik komt de rust alweer verstoren voor een tweede opdracht waar Italiaanse namen een grote rol spelen.

Dag 2 (Poppi)

In de namiddag van de tweede dag, spleen de kandidaten een derde verwarrende opdracht in het kasteel van Poppi. Na afloop op hun hotelkamers willen ze lang niet allemaal met elkaar delen wat ze precies meegemaakt hebben. Horace besluit de rest wijs te maken dat hij een joker gepakt heeft in plaats van geld.

Dag 3 (Montalcino)

Op de derde dag, in de stromende regen, volgen test en executie. Die vindt gelukkig binnen plaats, in een museum. Sommige kandidaten spreiden nog tussen vier of vijf namen, maar anderen denken al precies te weten wie de mol is. De groene schermen zijn voor Horace, Nikkie en gelukkig ook voor Ron. Helaas moet Tina vertrekken en die schrikt daar flink van.

© 2023 Ronald van der Velden