WegwerkenSeizoen 20b, aflevering 5

Het vertrek van Ellie is voor de groep een wake-up call. Ze stond onterecht op veel verdachtenlijstjes. En de wetenschap dat één of meer kandidaten de test net zo slecht hebben gemaakt, komt hard aan. Blijkbaar hebben sommigen, terwijl ze al over de helft van de reis door Toscane zijn, de mol nog steeds niet goed in het vizier. De overgebleven zes kandidaten reizen van Florence naar het zuiden, naar de Toscaanse Rivièra. Van daaruit kun je de boot pakken naar Elba en de zes andere eilanden van de Toscaanse archipel. Maar eerst ontdekken ze een vrij onbekend deel van Toscane: de Maremma, en proberen ze een bezoek te brengen aan het plein der wonderen in Pisa. Daar wacht de kandidaten een verrassing die de groep op scherp zet.

Dag 10, Val di Cornia

De groep is vroeg in de ochtend afgereisd naar de Toscaanse kust. Daar wacht een ingewikkelde terugblik op de afgelopen twaalf opdrachten, die helaas niet succesvol afgerond wordt. Ze rijden dan naar hun nieuwe slaapplaats, een mooi landhuis in Bolgheri. Daar moeten ze duo’s maken en een envelope kiezen. Nikkie, Patrick en Jeroen kiezen direct een envelope. Peggy gaat dan met Patrick, Jeroen met Ron en Tygo met Nikkie. De envelopes bevatten slechts Italiaanse straatnamen.

Ron en Patrick delen weer een hotelkamer en dan zijn de heren het erover eens dat het tijd wordt voor een bondje. Ron beweert dat hij op Nikkie zit en Patrick gaat daarin mee. Maar Patrick denkt eigenlijk dat ze beiden op Peggy zitten. Dan komt Jeroen binnenvallen en blijkt hij later aan de deur te staan luisteren.

Dag 11, Bolgheri en Pisa

Jeroen besluit vroeg op te staan en eitjes te bakken voor de hele groep. Peggy hoopt ergens Italiaanse kruiden te vinden omdat ze tenslotte in Italië zijn. Het is gezellig aan het ontbijt, maar iedereen is vooral benieuwd wat nu de bedoeling is met de duo’s.

Vandaag doet de groep eerst een opdracht in de gemaakte duo’s, in Pisa. Die opdracht eindigt verrassend: De groep is niet meer complete en direct begint een derde opdracht. Voor het eerst in de geschiedenis van het spel worden de kandidaten “losgelaten” in Italië met een belangrijke taak. Hoe dat afloopt, blijkt pas in de zesde aflevering!

© 2023 Ronald van der Velden