BesluitSeizoen 20b, aflevering 3

Groen vloeibaar goud, zo noemen ze de olijfolie uit Toscane. Want de oude olijfboomgaarden hier leveren al eeuwenlang een onmisbaar ingredient voor de Toscaanse keuken. Of die olijfboomgaarden voor de kandidaten net zo waardevol zijn, zal nog moeten blijken. De stand van de pot bedraagt nu net iets meer dan 2600 euro. Dat had ruim 12.000 euro kunnen zijn. Misschien dat de groep met Ellie als penningmeester beter gaat presteren.

Dag 4, Pienza

Bij de groep overheerst vooral vreugde en opluchting na het vertrek van Nadja. In een locale kroeg wordt gedronken en geproost op de wijze lessen van de moeder van Ellie. Maar al snel komt het penningmeesterschap van Patrick weer ter sprake. Ellie en Jeroen kaarten aan dat Patrick nogal vaak een sleutelpositie krijgt. Er wordt rommelig gestemd en Ellie wordt uitgeroepen tot nieuwe penningmeester.

Dag 5, Pienza

Vlak voor de eerste opdracht komt Jeroen naar Ellie toe om een bondje te sluiten. Maar zij geeft eerlijk aan, dat Patrick diezelfde vraag al gesteld heeft. Ze lijkt het idee niet direct af te slaan, maar wil er eerst over nadenken. Tijd om geld te verdienen in een sleutel-bos.

Na afloop van de opdracht in het sleutelbos confronteert Ellie Jeroen met het ontbreken van 100 euro. Hij vertelt dat hij Tygo een extra gevoel heeft willen geven dat hijzelf de mol is, omdat Tygo toch al op Jeroen zat. Ellie geeft hem het briefje terug en belooft hem te dekken. Dat blijkt aan tafel hard nodig want de messen zijn al geslepen. Uiteindelijk blijft het conflict onopgelost.

Gelukkig kan er meer geld verdiend worden in Pitigliano. Ook hier gebeuren weer rare dingen en niemand weet waarom de opbrengst lager is dan verwacht. Na afloop praten Ellie en Patrick verder. Ze verklapt hem wat ze van Jeroen gehoord heeft.

Dag 6, Fort van Radicofani

Over een schitterende route rijden de kandidaten voor een opdracht naar het fort van Radicofani. Daar wordt gelukkig een mooi bedrag verdiend. Horace vergroot de feestvreugde door nog zijn 250 euro in de pot te stoppen die hij eerder in het klooster pakte na het advies van de oud-mollen. De pot komt op 6360 euro.

Terug in Pienza is het tijd voor test en executie. De pot had al boven de 17000 euro kunnen staan. Voordat de groep door reist naar Florence, moet er iemand afvallen. Het eerste groene scherm is voor Jeroen maar gek genoeg moet hij dan direct de groep verlaten. Dat geldt ook voor alle volgende groene schermen. Vanuit de drie gereedstaande zwarte busjes zien ze als laatste Ron en Patrick aankomen en weten dus dat Horace is afgevallen. De groep vertrekt – en onderweg splitsen de busjes op...

© 2023 Ronald van der Velden