AfleveringenSeizoen 21

 • Gelijk Aflevering 1

  Een goed begin is het halve werk. De kandidaten zijn nog maar net aangekomen in Moravië in het oosten van Tsjechië, of de mol heeft zijn slag al geslagen. Als ze het nog niet wisten, dan weten ze het nu: De mol staat op scherp. Steeds als de kandidaten met opdrachten geld proberen te verdienen voor de pot, zal de mol de boel saboteren om de winst zo laag mogelijk te houden. En dus hebben de kandidaten elkaar hard nodig om de opdrachten tot een goed einde te brengen en de pot flink te spekken. Maar ze zijn ook elkaars tegenstander want iedereen wil degene zijn die de mol ontmaskert en de pot mee naar huis neemt. Wie zal daarin slagen? Wie is degene die aan het einde van de reis het antwoord weet op die ene vraag: Wie is de mol?

 • Voorbeeld Aflevering 2

  Niets in Wie is de Mol is zo ontnuchterend als het vertrek van de eerste afvaller. Natuurlijk weten de kandidaten wel dat dit avontuur een afvalrace is. Maar het besef daalt pas in na de eerste test en executie. Net als de vraag of je eigenlijk wel de juiste strategie hebt. De vastberadenheid om alles open en eerlijk met elkaar te delen, maakt plaats voor onderling wantrouwen. En dat gevoel wordt alleen maar sterker als de kandidaten een bezoek brengen aan het kenmerkende cultuurlandschap van Moravië.

 • Vanaf hangen Aflevering 3

  In hoog tempo leren de kandidaten niet alleen elkaar maar ook Tsjechië kennen. Na de monumentale kastelen en de oude kloosters zien ze nu wat meer van de stad Brno en van de natuur, want het land kent talloze indrukwekkende grotten en ondergrondse rivieren; de mooiste in de Moravische karst. Bij hoge uitzondering mogen de kandidaten kajakken in de Punkva grotten. En daar worden ze geconfronteerd met hun bekentenissen en krijgen ze waardevolle informatie. Maar voor het is, checken ze eerst in bij een bijzonder hotel hier in Brno, de tweede stad van het land; een echte studentenstad. En de vraag is, of ze hier zichzelf bloot durven te geven.

 • Voor het zeggen Aflevering 4

  De kandidaten in deze groep zijn dol op overleg. Het lijkt wel alsof ze alles openlijk met elkaar bespreken. En met het samenwerken en met geld verdienen voor de pot gaat het heel goed. Ze maken het de mol knap lasting. Al lijkt het soms alsof ze vergeten dat ze elkaars tegenstander zijn en alleen de winnaar met de pot naar huis gaat. De kandidaten krijgen nog één opdracht in Zlín, de stad die beroemd is geworden door Thomas Bata die het schoolvoorbeeld is van de architectuur ten tijde van de Sovjet-Unie. In de pater-noster-lift van de oude Bata-fabriek krijgen ze de kans om opnieuw de pot te spekken. En terug in Brno is het de vraag hoe goed ze elkaar eigenlijk écht kennen.

 • Tot drie tellen Aflevering 5

  De kandidaten zijn bijna op de helft van hun reis door Tsjechië en ze verblijven in de hoofdstad van Oost-Bohemen: Hradec Králové. De groep is geleidelijk kleiner en hechter geworden. Maar tegen welke prijs houdt dat groepsgevoel stand? Want ik stel ze voor een dilemma waardoor mogelijk een kandidaat die de test niet als slechtste heeft gemaakt, toch naar huis moet. Eerst brengen ze een bezoek aan een beschermd natuurgebied; het Boheems paradijs. En daar moeten ze hun ogen de kost geven.

 • Wegstoppen Aflevering 6

  Wat was de groep lekker op dreef met geld verdienen voor de pot; er zat meer dan 10.000 euro in. Maar na biedingen op voorkennis over een opdracht waarbij ze drie vrijstellingen konden verdienen, bleef daar nog maar de helft van over. Dat, en het vertrek van Joshua, vallen de pennigmeester zwaar, die nu nog de enige man in het gezelschap is. De kandidaten beseffen steeds meer, dat ze in hun zoektocht naar de mol elkaars tegenstander zijn. En alsof hun saamhorigheid nog niet genoeg op de proef is gesteld, wacht ze weer een opdracht met dilemma’s.

 • Aanwijzing Aflevering 7

  Het was een een bitterzoete executie voor Charlotte, Marije en Renée. Ze mogen door, maar ze weten nu ook dat één van hen eigenlijk een rood scherm had… maar wie? Hun onzekerheid voedt de twijfels. Rocky en Splinter kregen een groen scherm en voelen zich gesterkt in hun verdenking. Maar het is nog te vroeg om op één verdachte te koersen. En dus houden ze de ogen open en de oren gespitst. Want lang duurt het nooit voordat de mol weer toeslaat…

 • In één klap Aflevering 8

  Na de zenuwslopende executies van de afgelopen weken, zijn Charlotte, Renée, Rocky en Splinter de sterkste spelers gebleken. Voor hen gaat het avontuur verder. Ze reizen af naar West-Bohemen, een streek met prachtige loofbossen, helblauwe meren, het Boheemse woud en Karlsbad, een stad vernoemd naar Karel de Vierde en vooral bekend als kuuroord voor de hoge adel in de 18e en 19e eeuw. De kandidaten verblijven in Marienbad waar ze in een theater oude bekenden tegenkomen. En ze bewijzen, dat vlak voor de finale, een puzzel op hoog niveau nog best spannend kan zijn.

 • Kaarsrecht Aflevering 9

  De jacht op de mol loopt bijna ten einde en één ding is zeker: De mol is een vrouw. En als je terugblikt, dan is het een zoektocht geworden in twee fasen. Eerst werkten de kandidaten nog samen om geld te verdienen voor de pot. Daarna werd het steeds meer een strijd waarbij niet alleen de mol een tegenstander was maar ook de kandidaten onderling. Eigenlijk was de 5000 euro die de kandidaten uit de pot haalden voor voorkennis het omslagpunt. Vanaf dat moment was de toon gezet. En nog steeds zit er minder geld in de pot dan toen. Wie van de drie vrouwen is daar verantwoordelijk voor? Is het Renée, Rocky of Charlotte?

 • Finale Aflevering 10

  De laatste aflevering van Wie is de Mol vindt wederom plaats in Amsterdam. Hier zien we de uitslag van het spel: Rocky wint de pot en Renée blijkt de mol. We kijken ook weer terug op de vele manieren waarop zij het spel heeft gesaboteerd.

© 2023 Ronald van der Velden