Voor het zeggenSeizoen 21, aflevering 4

De kandidaten in deze groep zijn dol op overleg. Het lijkt wel alsof ze alles openlijk met elkaar bespreken. En met het samenwerken en met geld verdienen voor de pot gaat het heel goed. Ze maken het de mol knap lasting. Al lijkt het soms alsof ze vergeten dat ze elkaars tegenstander zijn en alleen de winnaar met de pot naar huis gaat. De kandidaten krijgen nog één opdracht in Zlín, de stad die beroemd is geworden door Thomas Bata die het schoolvoorbeeld is van de architectuur ten tijde van de Sovjet-Unie. In de pater-noster-lift van de oude Bata-fabriek krijgen ze de kans om opnieuw de pot te spekken. En terug in Brno is het de vraag hoe goed ze elkaar eigenlijk écht kennen.

Zlín, dag 6

Op de laatste avond in Zlín staat de groep nog een opdracht te wachten in een gebouw met hele bijzondere liften. Rik stelt daar hun algemene kennis op de proef.

Dag 7, Brno

Terug in Brno hebben Lakshmi en Rocky een openhartig gesprek. Rocky zit heel erg ‘in een tunnel op Florentijn’ en kan wat extra informatie gebruiken. Ze vertrouwen Splinter en Charlotte; daarmee blijven voor hen drie verdachten over waarvan ze Joshua het meest wantrouwen. In de opdracht die volgt in de stad, krijgen ze een nieuwe kans om te bepalen hoe goed ze hun medekandidaten kennen.

Dag 8, Brno

Vandaag vertrekt de groep met de touringcar naar een nieuwe bestemming. Joshua leest voor uit een dierenboek terwijl Rocky een paar uren extra slaap pakt. Zoals Rik zegt: De groep is euforisch, eerlijk en vergevingsgezind. Ze reizen naar Bohemen, het gebied rondom Praag. Daar wacht hen nattigheid bij Velká Amerika.

Joshua en Splinter vinden vandaag eindelijk de tijd om te praten over hun bondje, maar we zien niet, welke informatie ze uitwisselen. Hopelijk is het voldoende voor de vierde test, die plaats vindt bij kasteel Dobřichovice aan het riviertje de Berounka. Groene schermen zijn er voor Rocky, Splinter en Charlotte. Deze keer neemt Rik afscheid van Lakshmi.

© 2023 Ronald van der Velden