FinaleSeizoen 21, aflevering 10

De laatste aflevering van Wie is de Mol vindt wederom plaats in Amsterdam. Hier zien we de uitslag van het spel: Rocky wint de pot en Renée blijkt de mol. We kijken ook weer terug op de vele manieren waarop zij het spel heeft gesaboteerd.

In Amsterdam zijn alle deelnemers samengekomen voor de ontknoping van Wie is de Mol. In de finale had Charlotte net als Rocky 37 vragen goed beantwoord, maar ze kwam 21 seconden tekort om er met de pot vandoor te gaan. We zien ook hoe Renée in de allereerste opdracht, de jokerkaart onder de deur door geschoven heeft.

Molacties

In de eerste opdracht kregen de kandidaten een envelop met jokerkaart. Als ze de envelop zelf boven de kaars gehouden hadden, zagen ze als hint “Aflevering 8, derde lied”. Dit was “Lady in red” en Renée droeg veel rood en had een rode rugzak. Bij het lasergamen kreeg ze een unieke kans om Erik van dichtbij af te schieten. Ze doet ook alsof ze de codes slecht kan verstaan. En ze weet in welke kistjes 250 euro zit (met opschrift M, O, L) dus kan ze er daar eentje van openmaken. Uiteindelijk laat ze zich afschieten.

Bij de opdracht met blacklight ballerina’s herhaalt ze informatie van anderen maar past steeds iets kleins aan; die berichten worden klakkeloos overgenomen. En uiteraard laat ze zich afschieten met een mooi bedrag op zak. Wanneer de groep in grote trucks door het bos gaat racen, weet ze welke symbolen geld waard zijn. Ze weten toch twee foute symbolen te fotograferen.

Met de opdracht in de lift weet ze voor alle vragen wel voldoende antwoorden, maar ze zorgt dat ze geen enkele vraag compleet beantwoordt. In het Boheemse park vol rotsen, kiest ze voor het team met “Wie” en “Wat” omdat ze weet dat daar de zinnen ontrafeld en opgeschreven worden. Vooraf heeft ze allerlei werkwoorden uit haar hoofd geleerd die niet in de bakjes voorkomen.

Dan mogen de kandidaten bieden op voorkennis. Renée is bereid om heel hoog te bieden, maar hoort van Rik dat er drie biedingen van 5000 euro binnen zijn. Daarop besluit ze zelf slechts 1000 euro te bieden. Bij het ophijsen van kleding, verwisselt ze stiekem kleding tussen kluisjes zodat de verkeerde kleding opgehesen wordt. En ze krijgt het zelfs voor elkaar om in de chaos juiste kledingstukken weer omlaag te halen.

Bij het uitbeelden van liedjes kent Renée alle liedjes uit haar hoofd, maar ze raadt natuurlijk geen enkel optreden. Als ze zelf mag uitbeelden, is ze zo enthousiast dat ze overal mee-playbackt en dus verdient ze ook daarbij niets. En bij het stuntvliegen staat ze alleen bij de puzzel, waardoor ze extra zetten kan doen en instructies kan negeren.

Bij het rad van fortuin wil ze vooral geen 2000 euro in de pot spelen. Ze denkt Rocky goed in te kunnen schatten en wil dus tegenover haar staan. Rocky draait 2000 euro maar die kan Renée voorbij laten gaan door nogmaals te draaien.

Bij de laatste opdracht in de mijn hebben Charlotte en Rocky 1000 euro voor de pot verdiend met het pakken van juiste stellingen. Maar omdat Rocky de envelop van de mol pakte en opende, gaat er 250 euro uit de pot. Daarmee wordt de eindstand 9675 euro. Dat geld gaat naar stichting Favela Street, opgezet door Rocky zelf.

Aanwijzingen

De titels van de afleveringen verwijzen weer naar de mol. “Gelijk” slaat op het feit dat Renée als eerste geïntroduceerd wordt en in alle opdrachten direct na het woord “mol” aan bod komt. En alleen de tekst op het bordje over Renée bij het moltainbiken is precies gelijk aan de tekst bij de invuloefening op het einde.

De kamers in de opdracht ballerina’s hebben een vrouwennaam; een verwijzing naar de serie “vrouwenvleugel” waarin de mol een rol speelt. En als Charlotte bij de opdracht in de hotelkamer vertelt dat ze Renée heeft ingevuld, reageert die met “heel goed”. Bij de projecties in de grot waar kano gevaren wordt, vertelt iedereen over vertrouwen behalve de mol.

Bij het ontsnappen uit de gevangenis, klopt de mol drie keer heel hard op haar celdeur om te verwijzen naar haar rol in de eerste opdracht van het seizoen. Bij de opdracht met kratjes met woorden, komt tijdens de uitleg “Renée klopt” langs. Tijdens de executie van die aflevering, vertelt Rik dat de mol in het midden van de groep is terwijl Renée letterlijk de middelste stoel heeft.

© 2023 Ronald van der Velden