AfleveringenSeizoen 20

 • Afgeschermd Aflevering 1

  Vandaag beginnen tien kandidaten hun reis door China, in het porseleinen jubileum van Wie is de Mol. Bij de oudste poort van het land worden zij één voor één ritueel welkom geheten en direct voor moeilijke keuzes gesteld. Op de markt van Sanmenxia leren ze de locals beter kennen en daarna worden ze opgesloten voor een derde opdracht, waarbij flink gepuzzeld moet worden.

 • Tegendraads Aflevering 2

  Het was een warm onthaal bij de Hangu-pass, wat ontroerde, energie gaf en verwonderde. Maar de kandidaten werden ook gelijk uitgedaagd het spel te spelen en tactische keuzes te maken. Ze deelden voorzichtig informatie, in de hoop verder te komen in het spel. Voor Anita liep dat niet goed af. Ze was nog maar net in het hart van China en moest alweer het spel verlaten. Anita is de eerste afvaller van Wie is de Mol 2020. De kandidaten krijgen weinig tijd om haar vertrek te verwerken. Ze verlaten de stad en reizen door naar een volgende opdracht: Een nieuwe kans om uit te vinden of er nog troeven in het spel zijn en om op zoek te gaan naar de Mol.

 • Welvarend Aflevering 3

  De eerste dagen in Sanmenxia waren voor de kandidaten een rollercoaster. Ze moesten wennen aan het spel, aan elkaar en aan China. Ze weten nu dat zoiets simpels als een taxi nemen, hier door de taalbarrière een enorme klus is. Onder die omstandigheden is strategisch samenwerken belangrijker dan ooit. De stand van de pot bedraagt nu net iets meer dan 1500 euro. Het lijkt erop alsof de groep er maar niet in slaagt om opdrachten tot een goed einde te brengen. Of komt dat, doordat er een mol in hun midden is? Hoe dan ook, Tina kreeg een rood scherm en moest ondanks de inzet van haar zwarte vrijstelling het spel als tweede verlaten. De overgebleven kandidaten reizen per hogesnelheidstrein door naar Zhengzhou, de moderne hoofdstad van de provincie Henan.

 • Misleid Aflevering 4

  De kandidaten zijn op één-derde van hun reis en ze lijken langzaam hun draai te vinden. De blijdschap was groot, toen er in één klap 1500 euro voor de pot verdiend werd. Maar die euforie was voor korte duur, want de afvalrace gaat onverminderd door. Jaike was de derde afvaller. Haar vertrek maakte grote indruk op de groep. Maar veel tijd voor bezinning is er niet, want de volgende uitdaging vergt focus, rust en concentratie. Breekbaarheid kunnen de kandidaten zich niet veroorloven. Al denkt de mol daar heel anders over.

 • Aangeraakt Aflevering 5

  Het scheelde niet veel, maar een krappe meerderheid van vier kandidaten gingen voor de groepsvrijstelling. De andere drie kozen voor een joker en geld en zagen het liefst iemand vertrekken. Blijkbaar voelen zij zich vrij zeker over hun positie in het spel en over hun mol. Al is het de vraag, of dát geen schijnzekerheid is. De zeven kandidaten reizen door naar het keizerlijke Luoyang, ooit eeuwenlang cultureel hard en hoofdstad van China. Daar ligt voor de écht oplettende kandidaat de naam van de mol binnen handbereik. Hoeveel zekerheid wil je nog meer?

 • Voor geen meter Aflevering 6

  In het begin waren de kandidaten nog solidair met elkaar, maar dat is nu echt verleden tijd. Ze zien het liefst hun concurrenten één voor één vertrekken. Johan dacht dat hij zo goed bezig was, maar hij kreeg tot zijn verbazing een rood scherm. Hij is de eerste man die het spel moet verlaten. Leonie zag daarmee haar bondgenoot vertrekken en moet zich beraden op een nieuwe strategie. Met nog maar vijf kandidaten en één mol in het spel, is de tijd van eindeloos spreiden in de test voorbij. Er moeten keuzes gemaakt worden en dan is het oppassen voor tunnelvisie.

 • Tegenstander Aflevering 7

  Met opgeheven hoofd verliet couturier Claes het spel, vanwege eigen zeggen vanwege tunnelvisie. Dus zijn er nog vijf kandidaten over. Bondgenoten Rob en Nathan wijken geen moment van elkaars zijde, in tegenstelling tot Miljuschka en Buddy die nog steeds in het geheim een verbond hebben. Voor de rest lijkt Buddy het spel alleen te spelen. Miljuschka wacht intussen rustig af of Leonie toenadering zoekt. Maar die houdt de kaarten stevig tegen de borst. Miljuschka zou als enige andere vrouw nog in het spel een geschikte bondgenoot kunnen zijn. Maar is zij wel helemaal te vertrouwen? De Mol intussen houdt zich schuil, letterlijk en figuurlijk.

 • Doorgeven Aflevering 8

  Het was een zenuwslopende executie waarbij alleen Buddy en Nathan hun scherm te zien kregen. Gelukkig voor beiden waren die groen end us zijn er nog steeds vijf dandidaten in het spel: Buddy, Nathan en ook Miljuschka, Rob en Leonie die beseffen dat één van hen de afvaller zou zijn geweest. Drie mannen, twee vrouwen en één mol. Een pittige combinatie van karakters, zeker als er straks weer een belangrijke troef in het spel komt voor degene met de meeste wijsheid en geluk.

 • Sturen Aflevering 9

  Rob, Nathan, Buddy en Miljuschka stevenen af op de finale. Ieders hoofdverdachte Leonie kreeg een rood scherm. Wat volgde was een ijzige stilte en blikken vol ongeloof en verbijstering: Wie is dan de mol? De kandidaten hebben nog een paar opdrachten om dat uit te vinden, want dan is de allerlaatste test en moeten ze hun definitieve keuze maken. De tijd van spreiden is nu echt voorbij.

 • Wie is de mol? Aflevering 10

  De twintigste finale is niet alleen bijzonder vanwege het jubileumjaar, maar ook door het ontbreken van publiek. In deze laatste aflevering maakt Rob zich bekend als mol. We zien hoe hij de opdrachten gesaboteerd heeft en hoe de kijkers dat ook hadden kunnen weten. Buddy gaat als winnaar naar huis met 13.400 euro.

© 2023 Ronald van der Velden