Vier op een rijOpdracht in aflevering 7

In een loods wordt aan tafel een speciale variant van vier-op-een-rij gespeeld. Als de kandidaten samenwerken kan hier 1000 euro verdiend worden voor de pot. Maar wat als er ook groene en zwarte vrijstellingen liggen en heel veel jokers?

Tags: Vrijstelling, Puzzels en bordspellen, Geld en Jokers

De groep gaat naar een verlaten hal, waar Art de groep opwacht voor een spelletje. Er moeten nog twee kandidaten naar huis voor de finale. En wie dat zijn, kan misschien wel bepaald worden tijdens deze opdracht. Op tafel liggen geld, jokers en vrijstellingen. Het enige wat ze hoeven te doen, is een setje van vier compleet maken. Als er geen min-geld gepakt wordt, kan 1000 euro verdiend worden voor de pot.

Elke speler krijgt drie houten stenen. Hiermee gaat vier op een rij gespeeld worden. Er zijn speciale kaarten voor "Pak af" en "Blokkade" om te voorkomen dat een rijtje van vier afgemaakt kan worden. De kandidaten leggen steeds een steen aan bij een rijtje naar keuze of beginnen een nieuw rijtje.

Al snel blijkt de strategie om nooit een derde steen aan een rij te leggen. Tim beseft ook dat hij kaarten kan tellen want hij weet dat er twee vrijstellingen te verdienen zijn. Klaas heeft twee pak-af-kaarten en bewaart die voor het einde.

Annemieke maakt als eerste een rijtje van -250 euro af om te voorkomen dat ze ergens anders een derde steen aanlegt. Tim pakt verdient daarna twee jokers met de "2x" kaarten. Rop pakt een losse joker. Daarop pakt Annemieke de zwarte vrijstelling.

Rop blokkeert vervolgens de volgende rij met zwarte vrijstellingen en Annemieke pakt drie jokers. Taeke pakt -500 euro en Klaas blokkeert de rij met groene vrijstellingen. Daarna loopt het spel stroever maar het is Annemieke die nogmaals drie jokers pakt. Dan maakt Taeke de "Pak af" compleet en gaat er met de zwarte vrijstelling van Annemieke vandoor.

Tim pakt nog twee jokers, Taeke één. Rop beseft dan pas dat hij stenen had moeten tellen. Klaas heeft dat beter gedaan en maakt de tweede rij met "Pak af" compleet. Dit was de tweede en laatste en dus gaat hij er veilig met de zwarte vrijstelling vandoor. Annemieke verdient naast haar zes jokers nog een groene vrijstelling. Taeke moet afsluiten met -500 euro. Daarmee daalt de pot tot 5610 euro.

Afbeeldingen

© 2023 Ronald van der Velden