Lijdensweg?Seizoen 23, aflevering 6

Een test maken met maar vijftien vragen zonder een eliminatie er achteraan, maar wel met een roadtrip van twee dagen. Je zou om minder wantrouwig worden. De kandidaten reizen door de Karoo, een prachtige halfwoestijn in Zuid-Afrika. In de ene pick-up zitten Anke, Daniël en Soy en in de andere Jurre, Nabil en Ranomi. Onderweg kunnen ze met opdrachten geld verdienen voor de pot. Geld dat ze net zo makkelijk weer uit kunnen geven door mysterieuze kisten te kopen waarvan ze niet weten wat erin zit. Hoe nieuwsgierig zijn ze, of voelen ze aan dat er iets niet klopt met die kisten?

Dag 11, Matjiesfontein

Na de vorige opdracht met de enveloppen, voelt Nabil zich schuldig tegenover Ranomi. Hij vertrouwt verder niemand en wil met haar naar de finale, dus geeft hij haar één van zijn twee jokers. Zij vertrouwt hem niet blindelings maar is uiteraard dankbaar. Daarna moet de test gemaakt worden en die moeten ze deze keer allemaal tegelijk invullen. Dat wordt dus lastig stiekem jokers inzetten. En deze keer zijn er maar vijftien vragen…

Na de ingekorte test vertrekt de groep op road trip in twee drietallen. Nabil gaat met Jurre en Ranomi in een auto; Anke rijdt met Soy en Daniël. Onderweg kunnen ze geld verdienen met een opdracht. Maar ze komen ook een tussenstop tegen met kisten: voor ieder van hen één. Voor 500 euro mogen ze er per auto één meenemen. Ze slapen per drietal in een huisje onderweg.

Dag 12, Cango Caves

De volgende dag gaat de road trip verder. Wederom kan een kist gekocht worden per auto. Na afloop wacht Rik hen op in de Cango Caves. Tijdens de roadtrip is de pot gestegen van 6800 naar 8800 euro door de opdrachten, maar weer naar 6800 euro gezakt door het kopen van vier kisten.

In die kisten blijkt het addertje onder het gras te zitten: vier stoelen voor de executie. Voor Jurre en Daniël, die geen kist hebben, is er geen plek bij de executie en dus zijn zij zonder hun scherm te zien, door naar de volgende ronde. De anderen vullen de laatste vijf vragen in. Ranomi krijgt een groen scherm en moet de grot verlaten, net als Anke. Soy blijkt ook door en Nabil moet de groep verlaten.

© 2023 Ronald van der Velden