PortrettenSeizoen 23, aflevering 5

Het zindert nog na: het vertrek van Annick, het feit dat een andere kandidaat de test eigenlijk als slechtste heeft gemaakt, en dat de twee kandidaten met de hoogste geldbedragen op zak direct na de eliminatie zijn weggehaald. En dan weten de overgebleven vier nog niet eens, dat Nabil en Soy gaan gokken met het geld dat hen is toevertrouwd.

Dag 9 (Tulbagh)

Aan het begin spreekt Rik met Soy en Nabil, die een speciale rol krijgen tijdens deze aflevering omdat ze eerder de hoogste bedragen ontvingen. De andere vier spelen een opdracht rond het kerkje van Tulbach. Zij spreken daarna af om te liegen over de taakverdeling tijdens deze opdracht, om zo een voorsprong op Soy en Nabil te krijgen. Die hebben samen besproken om überhaupt niets te delen.

Maar in het donker blijkt hoeveel die afspraken waard zijn. Soy vertelt de waarheid aan Jurre, maar ze lijken overtuigd dat Nabil zijn mond houdt. Soy vertelt dat Jurre voor geld moet gaan, als hij eigenlijk jokers wil verdienen. Nabil staat even later echter met Ranomi te kletsen over hun opdracht met enveloppen.

Dag 10 (Tulbagh)

Omdat Soy en Nabil 4750 euro hebben ingezet voor de opdracht die nog moet komen, staat de pot nu tijdelijk op 4300 euro. De heren denken daar bijna 14000 euro van te kunnen maken, maar dat is wel een heel optimistisch scenario. Want wat gebeurt er als Daniël en Anke erachter komen, dat zij ook jokers kunnnen verdienen? Het antwoord volgt na een spookachtige avond in hun nieuwe verblijf. De groep reist verder naar Matjiesfontein voor een spannende puzzelopdracht.

Dag 11 (Matjiesfontein)

Bij het onbijt wordt direct de pot gecontroleerd en er zit inderdaad 6800 euro in. Buiten wacht Rik hen op: hij feliciteert hen met het bereiken van de helft van het avontuur. De groep gaat in twee auto’s een road trip maken met prachtige uitzichten en opdrachten om geld te verdienen voor de pot. Maar eerst moeten ze zich klaarmaken voor de test.

© 2023 Ronald van der Velden