PokerfaceSeizoen 23, aflevering 10

Live vanuit Paleis Soestdijk is dit de ontknoping van Wie is de Mol. Wie van de finalisten is de mol? Is het Daniël, is het Jurre of is het Ranomi? Wie is de winnaar en hoe heeft de mol de groep al die tijd voor de gek gehouden? Vanavond krijgen jullie eindelijk antwoord op die ene vraag: Wie is de mol?

We zien de zeven afvallers samen met Rik in Paleis Soestdijk. Hij bespreekt hun afscheid één voor één: met Sarah, Froukje, Sander, Annick, Nabil, Anke en Soy. We zien een paar pijnlijke statistieken. Annick en Nabil hadden zeven antwoorden goed bij de geldkoffertjes maar Annick was ietsje langzamer. Soy en Anke hadden evenveel goede antwoorden in het doolhof, maar Soy had een joker meer.

Dan is het tijd voor de finalisten. De kijkers verdachten Jurre het meest (45%), gevolgd door Daniël (31%) en Ranomi (24%). Alle drie blijken ze in hun interviews aangegeven te hebben, dat ze de mol wel willen zijn. Ze komen buiten naar het bordes toegelopen, toegejuicht door hun medekandidaten.

Als eerste spreekt Rik dan Ranomi toe. Zij is niet de mol. Dan moet het één van de twee mannen zijn. En als we terugspoelen naar het begin van het seizoen, naar de loods waar Everon zijn opvolger instrueerde aan de telefoon, blijkt dat Jurre te zijn. Hij kreeg daarna een momentje om in het geheim met Everon te kletsen en tips te krijgen. Daarna had hij twee weken om zich voor te bereiden op de reis. <Molacties>

Bij de eerste opdracht werd Jurre in een houten kist opgesloten met Sarah. Hij kiest ervoor om, na het ontsnappen, zo snel mogelijk van die plek te vertrekken zodat hij de anderen niet meer kan helpen. En bij de opdracht met het koor wil hij graag optreden; hij kan vrij makkelijk uit de toon vallen en daarmee uitgesloten worden. Maar hij heeft een musicalopleiding gevolgd, dus heeft hij thuis hard gerepeteerd om momenten te zoeken waar hij geloofwaardig de mist in kon gaan.

Bij de muurschilderingen wist Jurre dat hij sowieso naar Rik gebracht zou worden om muurschilderingen na te maken. De letters M-O-L staan daar al klaar en het lukt hem om de camera in handen te krijgen. Hij houdt ook de laatste foto zo lang mogelijk voor zichzelf. Zijn teamgenootjes zijn trots op elkaar!

Bij de woordenquiz had Jurre vooraf definities bedacht voor alle woorden die langskwamen. Maar zijn partner Annick blijkt nog veel betere ideeën te hebben. Samen leiden ze tien keer een duo om de tuin en daarmee halen ze 500 euro uit de pot en verdient Annick terecht een joker.

Op het schip wist Jurre dat er nog een twist zou komen; hij ziet dat zijn groepsgenootje Daniël erg succesvol is en daarmee krijgen ze gemakkelijk de anderen zo ver om hen het bezoek aan Rik te laten verzorgen. En in het doolhof met kisten, wil hij graag als eerste het veld in om geld te laten verdwijnen. Nabil wil als eerste datzelfde doen en het geld bij de ingang leggen, dus gaat Jurre gretig als tweede. Hij weet de snelste route naar de vijand.

Bij de tocht met de badeend wil Jurre per sé de eend zo snel mogelijk de berg op krijgen, zodat ze 3000 euro kunnen verdienen – maar eigenlijk vooral omdat hij de enveloppe met het vraagteken wil openen. Wanneer Annick belt, creëert hij precies genoeg chaos om de aandacht van haar af te leiden.

Bij de opdracht met de kerkgangers, drukt hij steeds de portofoonknop in zodat Anke niet te verstaan is. Daarnaast verspeelt hij zoveel mogelijk tijd met onzinnige vragen aan de kerkgangers. Soms liegt hij zelfs over wat zij hem vertellen.

Bij de safari-opdracht mochten de kandidaten aan het begin enveloppen verdelen, maar de focus van Jurre lag juist op het winnen van de fotowedstrijd zodat hij daarna de keuze zou krijgen. Dat lukte en dus koos hij de vrijstelling, zodat er geen geld in de pot terecht zou komen. Bij het abseilen blufte Daniël dat hij dingen gehoord had, dus liet Jurre hem een vraag beantwoorden en mislukte de opdracht.

Ten slotte was het op de snelle boot niet zo lastig om te mollen: Het was allemaal zo chaotisch dat hij makkelijk een tas over zijn schouder kon gooien. De pot eindigde, inclusief de 600 euro die Jurre had, uiteindelijk op 11650 euro. Die doneert Daniël deels aan de vereniging voor onderzoeksjournalisten en neemt ook zijn medekandidaten mee voor een etentje.

© 2023 Ronald van der Velden