De ontmaskering

In de laatste aflevering volgt de ontknoping in Amsterdam: wie is de winnaar, de mol en de verliezend finalist? We zien ook hoe de mol iedereen belazerde en zelfs vele malen aan het seinen was naar de camera terwijl de anderen niets doorhadden. De opbrengst wordt bekend en die is historisch laag, mede dankzij het vertrouwen dat de kijkers en Glen de mol gaven...

In deze aflevering

Rik ontvangt de acht afvallers in Amsterdam. Zij hoefden dit jaar niet eerder naar huis, maar verbleven samen in een hotel. Suzanne ontfermde zich als eerste afvaller over de anderen. De locatie werd eerst het revalidatiecentrum genoemd, toen het loserhotel en toen het partycentrum. Rik gaat hen één voor één langs. Sahil heeft zijn vrijstelling nog steeds bewaard, in de zool van zijn schoen.

Bijna de helft van Nederland verdenkt Fresia ervan de mol te zijn. Dan komen de drie finalisten gemaskerd de studio binnen en mag de mol het masker af doen… het blijkt Everon te zijn! Hij kreeg nota bene in de eerste aflevering een vrijstelling van Glen. Daarom mag hij nu 5000 euro uit de pot verscheuren en zo eindigt de stand op 8335 euro.

Tijdens de opdracht met lopende-band-werk weet Everon dat de ping-pong-ballen het meeste geld waard zijn. Daarom vist hij de balletjes van 150, 250 en 500 euro eruit zodat de rest er weinig geld mee kan verdienen. Hij legt ook de dobbelstenen steeds verkeerd en gebruikt zijn handen om de groene en rode balletjes te scheiden.

In de oude kabelfabriek waar het lasergamen plaatsvindt, heeft Everon een unieke gave: Hij kan ook de kistjes van de anderen openen en haalt uit zeven kistjes in totaal 525 euro gepakt. Zoals hij na afloop eerlijk tegen de groep zegt: “Ik heb zo’n beetje alle kistjes geprobeerd!” Bij deze opdracht schoot Sahil Arno af en verduisterde nog 100 euro.

Bij het duel met Thomas was Everon eigenlijk van plan om het zakje als eerste te laten vallen bij de jokers, maar Thomas was hem voor. Hij moest snel van strategie wisselen en besloot heel erg boos en emotioneel te reageren. In deze aflevering kon 15500 euro verdiend worden, maar het werd helaas slechts 740 euro.

Voor de opdracht bij het fort was hij voorbereid op zowel suppen als boogschieten, door te oefenen in Nederland. Maar de dames zijn zo fanatiek, dat hij eigenlijk niet onopgemerkt het boogschieten kan verpesten. Gelukkig heeft hij één sleutel uit het raam gegooid en veel tijd verdaan bij het zoeken.

Bij de vaartocht langs het strand, vaart Everon rakelings langs elk van de kandidaten. Bij sommigen gaat het bijna fout, maar uiteindelijk heeft niemand hem gezien. En bij het leggen van de vloerkleden op straat, is hij de avond ervoor naar een Albanese kroeg geweest om zijn taalkennis bij te spijkeren. Zo kan hij vragen om kleine tapijten en zegt hij “doe maar rustig aan”.

Bij het slepen met containers weet Everon in welke container het geld zit. Als de andere drie druk aan het praten zijn, laat hij die container ook weghalen. Bij de opdracht met de begraven steps op het strand mag Everon helpen alle onderdelen te begraven terwijl de anderen in het hotel hun biecht doen. Hij zet er expres zelfs een strandbedje overheen.

De kandidaten hadden al kunnen ontdekken wie de mol is, door naar de geldbiljetten te kijken. Op de negatieve bedragen staan de ogen van Everon; op de positieve bedragen staan de ogen van alle andere kandidaten. Helaas heeft niemand dat doorgehad.

Overigens was Everon ook gek op geld: toen Hila verdween, werd hij met veel plezier penningmeester en wilde gelijk Kim-Lian ondervragen over de verdwenen 250 euro, die overigens 270 euro blijken te zijn (ze heeft nog 20 euro achtergehouden bij de spionnenopdracht). Die spoelt hij op zijn kamer door het toilet: netjes “in de pot”. En in aflevering zes is er ook nog 100 euro in de bus blijven liggen. Uiteindelijk kwam de pot op een stand van 8065 euro, de laagste pot ooit.

Dan volgt het laatste deel van de ontknoping, waarop de finalisten een half jaar moesten wachten. Van de veertig vragen had Fresia 34 vragen goed beantwoord, maar dat gold ook voor Kim-Lian. Maar Fresia was 50 seconden sneller dan Kim-Lian en daarmee wordt ze de winnaar van dit seizoen. De opbrengst gaat naar een goed doel en naar de stichting van Rocky.

Afbeeldingen