Steen rijkOpdracht in aflevering 2

Twee groepen sjouwen stenen vanaf de uiteindes van een lange weg. Onderweg kunnen ze de waardeloze stenen ruilen voor zilver en goud. Het punt waarop ze elkaar ontmoeten, bepaalt de definitieve opbrengst.

Tags: Route, Dilemma's en Geld

De kandidaten gaan in twee teams een wandeling maken over een kronkelige weg; ze beginnen een paar kilometer uit elkaar en lopen naar elkaar toe. Aan de start van de wandeling kunnen ze een mand vullen met stenen, die niets waard zijn. Onderweg kunnen die omgeruild worden voor waardevolle exemplaren. Om geld te verdienen moeten ze elkaar binnen drie kwartier ontmoeten bij een punt waar de waarde van de stenen vermenigvuldigd wordt. Als ze elkaar ergens anders ontmoeten, of helemaal niet, dan verdienen ze niets. Er valt 2222,50 euro te verdienen.

In de eerste groep gaan Ron, Nikkie, Patrick, Horace en Ellie. Peggy, Tygo, Jeroen en Nadja vormen het tweede team. Ze lopen in tweetallen met een paal waaraan twee manden hangen; Nikkie loopt alleen met een losse mand.

Na een tijdje lopen komt het team van Ron bij een plek waar ze vijf stenen kunnen ruilen voor twee zilver; elke zilveren steen is 5 euro waard. Ze weten nog niet op welke andere plekken ze misschien komen waar de wisselkoers gunstiger is. Bij het wisselen van enkele stenen ontdekt Ellie onderin haar mand een joker. Na deze post heeft Ron het erg zwaar, maar na een korte pauze wil zijn team toch verder.

Het team van Tygo komt even later een wisselplaats tegen met dezelfde verhouding. Hier vindt Nadja een joker onderin haar mand. Ook dit team wisselt maar weinig, in de hoop dat ze een betere deal gaan tegenkomen. Team Ron komt verderop een tweede wisselplaats tegen met weer dezelfde verhouding. Tygo’s team negeert hun tweede wisselplaats omdat de koers ook weer hetzelfde is.

De derde plaats biedt het team van Ellie een deal van vijf stenen voor één goud en die is 25 euro waard. Daar wordt wel gretig gebruik van gemaakt. Tygo en Jeroen komen eenzelfde deal tegen maar zien deze over het hoofd en lopen door. Bij een tractor verderop besluiten ze een deel van hun stenen uit de mand te gooien.

Patrick ontdekt een plaats waar gestopt mag worden; daar geldt een vermenigvuldiging met 1,75. Maar ze lopen verder naar een volgend punt waar factor 0,5 geldt. Helaas komen ze daar het andere team tegen. Het team van Ron had 160 euro verzameld en het team van Tygo slechts 35 euro. Rik rondt de opbrengst af naar 100 euro.

Afbeeldingen

© 2023 Ronald van der Velden