Vak werkOpdracht in aflevering 6

De kandidaten moeten uitvinden wie in welk vak moet staan om zoveel mogelijk waard te zijn. Rik vertelt steeds de opbrengst van de huidige opstelling.

Tags: Locals, Puzzels en bordspellen en Raden en voorspellen

Op een groot plein zijn zes vakken uitgezet, voor elke kandidaat één. Als ze in het juiste vak gaan staan, verdienen ze 2500 euro voor de pot. De juiste volgorde kunnen ze alleen achterhalen door pogingen te doen waarbij Rik de potentiële opbrengst laat zien. Eén uitdaging: elk van hen moet tientallen Chinezen met zich meenemen. Ze krijgen een kwartier.

Wanneer ze de oplossing weten, mag één kandidaat naar Rik komen om het geld op te halen. Maar dat moeten ze wel slim aanpakken, want omdat die persoon z’n vak verlaat, gaat zijn of haar waarde van het eindgetal af. De groep begint met 550 euro voor de eerste opstelling: Miljuschka-Nathan-Claes-Rob-Buddy-Leonie. De eerste twee wisselen om en dat levert niets extra op.

Dan wisselen Nathan en Leonie; dat zou het bedrag verlagen tot 60 euro. Dan wisselen Nathan en Buddy; dat haalt niets uit. Miljuschka en Claes wisselen en dan staat de code Leonie-Claes-Miljuschka-Rob-Nathan-Buddy en staat het bedrag weer op 550 euro. Claes en Buddy wisselen en zien nog steeds 550 euro staan.

Claes en Rob wisselen om en dan is er 1040 euro op de teller, dus Rob onthoudt zijn huidige plek. Rob en Miljuschka wisselen en dan is de tussenstand weer 550 euro. Nathan en Miljuschka wisselen en dat verandert niets. Leonie en Buddy wisselen; nu is er weer 1040 op de teller. De volgorde is inmiddels Buddy-Leonie-Rob-Claes-Miljuschka-Nathan.

Buddy wisselt met Claes en dan staat er nog maar 60 euro. Ze doen een grote wissel naar Leonie-Buddy-Nathan-Claes-Miljuschka-Rob maar dat helpt ook niet. Ze hebben nog steeds geen idee hoe het bedrag bepaald wordt. Ze besluiten maar terug te gaan naar een 1040-opstelling. Leonie gaat het geld halen bij Rik en krijgt 1030 euro mee.

De clou was dat elke kandidaat 500 euro waard was op de juiste positie en 10 op elke andere positie, maar de penningmeester was sowieso 10 euro waard. Van de bedragen die verschenen, was dit enigszins af te leiden (60 = 6x10, 550= 500 + 5x10, 1040 = 2x500 + 4x10). De juiste volgorde was Buddy-Rob-Miljuschka-Claes-Nathan-Leonie.

Afbeeldingen

© 2023 Ronald van der Velden