Wie is de mol?Seizoen 20, aflevering 10

De twintigste finale is niet alleen bijzonder vanwege het jubileumjaar, maar ook door het ontbreken van publiek. In deze laatste aflevering maakt Rob zich bekend als mol. We zien hoe hij de opdrachten gesaboteerd heeft en hoe de kijkers dat ook hadden kunnen weten. Buddy gaat als winnaar naar huis met 13.400 euro.

Welkom bij de live finale van Wie is de Mol; een finale die anders is dan andere jaren vanwege het coronavirus wordt het een finale zonder publiek en we hebben dit jaar vier finalisten die allemaal op het laatste moment moesten switchen van mol. Hebben zij eindelijk de goede in het vizier? En natuurlijk zijn ook de andere kandidaten hier. Ook zij willen graag weten wie het spel al die tijd heeft gesaboteerd. De meningen zijn er nog altijd over verdeeld. Is het Nathan, Buddy, Rob of Miljuschka? Vanavond komt het antwoord op die ene vraag: Wie is de mol?

Rik praat eerst met vijf afvallers: Anita, Claes, Jaike, Leonie en Tina. Door ziekte kon Johan helaas niet aanwezig zijn in de studio. Als de vier finalisten erbij komen, zien we de ontknoping. Die is deze keer niet op locatie in China opgenomen, maar nog diezelfde ochtend in Amsterdam.

Rik voert op de laptop de namen van de finalisten in. Een rood scherm betekent het verliezen van de finale. We zien groen voor Rob, rood voor Miljuschka, groen voor Buddy en rood voor Nathan. Dan zien we de afgelopen negentien mollen op een rij terwijl we aftellen naar de mol van dit seizoen: Rob!

Rob begon al vóór de opnames zaadjes te planten. Hij bleef maar vertellen hoe fanatiek hij was en hield zich soms niet eens aan instructies van de regie, om maar te laten zien hoe graag hij wilde winnen. Dat wierp zijn vruchten af: Zo werd er bij geen van de 27 opdrachten het maximale bedrag verdiend! Zo bleef er maar 13400 over. En dit is hoe Rob dat deed:

 • Beltegoed: Op de Chinese markt blijft Rob graag in de buurt van de tablet met 250 euro. Hij heeft vooraf geleerd hoe hij op de tablet kan inloggen en biljetten kan verwijderen.
 • Parkeertarief: In de container met Leonie stelt Rob voor om een mooie stoel te maken. Dat helpt totaal niet om bij de rode knoppen te komen, maar staat wel leuk als troon voor de mol.
 • Beeldig: Rob weet waar de foto’s gemaakt zijn die gezocht worden. Hij voorkomt dat er 250 euro verdiend wordt met de eerste foto en verstopt ook nog 100 euro in zijn hoed.
 • Verkeer(d): Hier zet Rob in op zeven goed geparkeerde auto’s, want dat levert maar 300 euro op. Dat doet hij onder andere door twee wegen te verwisselen, de knop van de portofoon lang in te drukken en Nathan in een verkeerd vak te parkeren.
 • Lettergreep: Rob helpt heel fanatiek met het vinden van letters maar weet vervolgens niet meer waar de belangrijke letters te vinden zijn. Buddy vindt dat heel opvallend, maar Leonie verdedigt het team van Rob.
 • Voice mol: In het grote veld trekt Rob het meetlint extra naar zich toe, waardoor één van de afstanden verkeerd gemeten wordt. Zo krijgen ze niet het juiste telefoonnummer te pakken.
 • Alles kenners: Rob wil graag als eerste, zodat hij een aantal enveloppes van plek kan verwisselen. Hij weet waar het geld straks komt te liggen. Op deze manier neemt Nathan straks een foute enveloppe mee.
 • Mol laser: Hier heeft Rob het zwaar gehad en met name ook de dag erna. Hij had niet alleen flinke spierpijn van het op z’n knieën zitten tijdens het lasergamen, maar had daarbij ook zijn knieën opengehaald. Dat is zelfs te zien op de volgende groepsfoto.
 • Scherp stellen: Rob wist vooraf precies welke foto’s gemaakt moesten worden. Hij zorgde dat hij zich expres vergiste in de aantallen Chinezen en hij was zelf aanwezig op foto’s waar hij niet bij moest zijn. Hij beweert zelfs dat op de bamboe-foto helemaal geen Chinezen hoeven te staan.
 • Cijferkunst: Rob wil niet bij Nathan, want die mag later kiezen of hij het andere team vertrouwt. Hij is Buddy dubbel dankbaar, want die wilde bij hem in het team én wilde hem testen waardoor Rob een fout bedrag noemt.

Verder waren er ook meerdere hints voor de kijker thuis:

 • Op de markt wijst Rob steeds naar het geldbiljet van 20 euro om aan te geven dat hij de twintigste mol is.
 • Bij de schrijfopdracht is Rob tegelijkertijd met de rode waaier met “de mol” in beeld.
 • De titel “Tegendraads” wijst op het feit dat Rob met de draad de verkeerde richting op liep.
 • De titel “Misleid” is gekozen omdat Rob de route van Buddy in de verkeerde volgorde doorgeeft.
 • De titel “Aangeraakt” slaat op het feit dat Rob in de juiste volgorde de grote letters M, O, L aanraakt.
 • De titel “Tegenstander” gaat over het moment waarop Rob de andere kandidaten aanspreekt tijdens zijn biecht en ook hun namen noemt tijdens de laser-opdracht.
 • Ten slotte zegt Rik in aflevering zes dat de mol “tevreden is”, terwijl dit woord als tattoo op Robs schouder staat.
© 2023 Ronald van der Velden