AfgeschermdSeizoen 20, aflevering 1

Vandaag beginnen tien kandidaten hun reis door China, in het porseleinen jubileum van Wie is de Mol. Bij de oudste poort van het land worden zij één voor één ritueel welkom geheten en direct voor moeilijke keuzes gesteld. Op de markt van Sanmenxia leren ze de locals beter kennen en daarna worden ze opgesloten voor een derde opdracht, waarbij flink gepuzzeld moet worden.

Dag 1, Sanmenxia

De reis begint in Sanmenxia, bij de Hangu-pass, de eerste poort die ooit gebouwd is in China. Daar wordt elke kandidaat individueel opgewacht door Rik, die hen toespreekt en de eerste opdracht uitlegt. Maar de warme ontvangst door de lokale bevolking is nog maar het begin. De kandidaten gaan te maken krijgen met een totaal onbekende cultuur, gebruiken, een taal die ze niet kennen. Letterlijk en figuurlijk zijn ze ver weg van onze westerse wereld.

Bij het avondeten wordt aanvankelijk nog maar weinig informatie uitgewisseld. Niemand wil Johans vragen beantwoorden. Wel willen ze verklappen welke poort ze kozen. Maar Anita beseft al snel dat zelfs daarover gelogen wordt.

Dag 2, Sanmenxia

De volgende dag neemt Rik de kandidaten mee naar de markt. Daar gaan ze een chaotische opdracht spelen waarbij ze de lokale bevolking hard nodig hebben. De opbrengst valt een beetje tegen, maar er moet toch een penningmeester gekozen worden. Dat wordt Johan, die met steen-papier-schaar van Tina wint.

Dan is er weer ruimte voor geheime bondjes en overlegjes. Tina laat zien dat ze sleutel 2010 had en dat Buddy dus gelogen moet hebben. Als dank laat Leonie haar zwarte vrijstelling zien. Ze weet niet dat Tina er ook eentje heeft, waar ze nu dus extra zuinig op kan zijn.

Bij de lunch beweert Rob dat hij een joker heeft. Zo hoopt hij te peilen wie er open en eerlijk is. Jaike, Tina en Buddy beweren zat ze helemaal niets hebben. Misschien vinden ze meer informatie tijdens de derde opdracht.

Dag 3, Sanmenxia

Op dag 3 volgt de eerste test en executie. Bij de Ganzi Court Drum & Bell Tower moet elke kandidaat twintig vragen beantwoorden over de identiteit van de mol. Buddy, Anita, Miljuschka, Nathan, Claes en Johan zetten een groene vrijstelling in. Leonie en Jaike zetten hun zwarte vrijstelling in. Daarmee maakt dus iedereen weer evenveel kans. Nathan ziet een groen scherm, net als Leonie, Buddy en Tina. Het rode scherm is voor Anita, zij is de eerste afvaller in China.

© 2023 Ronald van der Velden