SleutelrouteOpdracht in aflevering 4

Bovenaan een bergwand is een kist met twee sloten vastgezet. Voor elk raadsel dat de kandidaten correct oplossen, mogen ze met een willekeurige sleutel de wand beklimmen. Lukt het hen om op tijd de kist los te krijgen?

Tags: Lef en Raadsels

De opdracht begint op het strand, aan de voet van een rotswand. Op een plateau bovenaan deze wand, staat een kist die verankerd is met twee sloten. De groep moet deze omlaag halen en openen met de derde sleutel. Elke kandidaat mag een raadsel beantwoorden om een juiste sleutel te verdienen en het recht om te gaan klimmen... als ze durven.

Cecile weet al direct dat ze overslaat, dus er is al direct een kans verkeken. Tim wil direct als eerste en krijgt een raadsel: Hoe groot is de kans dat twee jokers beide met de mol naar boven vallen, als ze tegelijk in de lucht gegooid worden. Taeke wil zijn joker niet tonen, maar Tim geeft het juiste antwoord. Helaas past zijn sleutel niet als hij boven aankomt.

Klaas: In een straat staan honderd genummerde huizen. Als ze van 1 tot 100 genummerd zijn, hoeveel negens staan er dan totaal in al deze nummers? Taeke antwoordt 19 maar dat had 20 moeten zijn en de rest van de groep ziet de fout al snel in. Hij krijgt een sleutel mee en heeft het zwaar op de weg naar boven... en tevergeefs.

Marjolein: Zeven kandidaten stappen een voor een in een lift. Boven stappen de kandidaten een na een uit de lift. Ze antwoorden twee minuten en dat lijkt correct te zijn. Boven aangekomen probeert ze haar sleutel op het voorste slot, maar ook deze sleutel past niet. Pas beneden aangekomen beseft ze, dat er twee sloten waren.

Het vierde raadsel is een opengevouwen kubus. De groep moet raden, welk plaatje van een opgevouwen kubus het juiste is. Met de bijbehorende sleutel gaat Taeke op pad, de berg op. Hij kan eindelijk één van de sloten openen en de groep is dolblij.

Dan moet de groep uitrekenen hoeveel stenen er in een domino-spel zitten. Ze krijgen op een blaadje zelfs de formule (n+1)(n+2)/2, maar antwoorden 96 en dat is helaas fout. Toch moet Annemieke op pad, maar ze beseft dat ze de berg niet op durft.

De groep krijgt twee gegevens: Geen van de kandidaten is een mol en alle oud-mollen zijn mollen. Ze moeten daaruit de juiste van vier conclusies trekken. Ze gaan voor "Geen van de oud-mollen is een kandidaat" en dat lijkt ook correct. Ellie beklimt de rotswand en kan daar het tweede slot ook openen. Ze laat de grote koffer zakken!

Beneden hangt de derde sleutel. Daarmee opent Ellie de kist. Er zit 1500 euro in. Een mooi bedrag, maar eigenlijk is Ellie teleurgesteld: Voor deze moeite had ze wel wat meer geld willen krijgen!

Afbeeldingen

© 2023 Ronald van der Velden