Wie is de Mol?Seizoen 16, aflevering 10

Wekenlang opereerde de mol in het duister, saboteerde waar het kon en ontregelde naar hartenlust. De mol zag de ene na de andere kandidaat het spel verlaten. En vanavond komt die mol hier, in het Vondelpark tussen al deze mensen en onder het oog en in het volle licht van de camera’s eindelijk naar buiten. We gaan antwoord krijgen! Er zijn nog drie kandidaten in het spel maar wie is de mol, wie is de winnaar en wie de verliezer?

We beginnen met de eerste afvaller Airen, die wél een relatie met Taeke overhield aan dit seizoen. Hij speelde hard-to-get want hij kwam pas véél later terug naar Nederland. Cécile heeft een modetrend neergezet met haar gele waterschoenen. Rop kan gelukkig lachen om zijn performance bij de laser-opdracht en Ellie heeft Nederland een nieuw woord geleerd: Ether-discipline!

Dan worden Tim, Annemieke en Klaas erbij gehaald. Zij waren de finalisten van het zestiende seizoen. Taeke en Tim hebben nog wel eens een biertje gedronken in Nederland maar werden overal gelijk herkend. Annemieke kon ook in haar werk niet meer vluchten. Hoog tijd dus om bekend te maken wie van hen nou echt de mol was.

In een uitgebreide terugblik zien we een samenvatting van het seizoen, terwijl Art de finalisten en in het bijzonder de mol toespreekt op de allerlaatste dag van de reis. Dat fragment eindigt met Art die in een geheime loods in Nederland een ontmoeting met hem heeft: Klaas is de mol! Maar wat Annemieke en Tim nog niet weten, is wie de winnaar geworden is!

Art houdt de enveloppe met de uitslag echter dicht. Eerst kijken we naar de molacties van Klaas. Bij de eerste opdracht met de metro verdiende hij gelijk geld, om vertrouwen te winnen. Bij de zoutmijnen was er voldoende mogelijkheid om een hoop chaos te creëren en kwam Klaas ook nog eens expres met veel moeite de verkeerde zoutwagen brengen.

Bij de groepsfoto in het centrum hoefden slechts twee mensen verwisseld te worden om 700 euro kwijt te raken. En bij de nachtelijke opdracht in het klooster waren achter de kandidaten allerlei verwijzingen naar Klaas te vinden: Een kruis, weegschaal, Checkpoint-logo en de initialen “KK”. En ten slotte vormden de laatste letters van de vijf toespraken, het woord KLAAS.

Bij de opdracht aan het strand wist Klaas waar de duikers zich bevonden. Met twee kokers op zak peddelde hij in volle vaart richting de duikers en verloor 600 euro. Bij de klimopdracht op de rotswand weet hij een sleuteltje te vinden om tussendoor 1500 euro uit de kist te halen. En bij het varen naar de grot pakt hij slechts 1000 euro uit de kist en laat de andere 1000 euro stiekem achter.

Bij het opnieuw inrichten van de twee witte ruimtes, is het eenvoudig om de medekandidaten soms te laten vergeten dat voorwerpen gespiegeld geplaatst moeten worden. Bij de rit in de Volkswagen Kever ging Klaas met Tim en Taeke op pad en doet enorm zijn best, maar op het einde plaatst hij Airen en Tim verkeerd om. Alle moeite voor niks!

In het spookhotel waar koffers verzameld moesten worden, doet Klaas even alsof hij vergeten is hoe zijn eigen koffer eruit ziet. En hij grijpt ook niet in wanneer niemand doorheeft dat de kamers en verdiepingen netjes genummerd op de schermen te zien zijn. Bij het zwembad in het hotel verdient Klaas slechts vijf tentjes.

En dan de uitslag. De verliezend finalist maakte de test in 3 minuten en 20 seconden en had 23 van de 40 vragen goed. De winnaar maakte de test langzamer, maar wist meer over het doen en laten van de mol gedurende de hele serie. In plaats van 23 vragen goed, had de winnaar 25 vragen goed en dat was in 4 minuut 51. Twee vragen verschil. De winnaar van Wie is de Mol 2016 is Tim!

Er zijn nog meer aanwijzingen geweest voor de kijker. Tijdens de instructie voor de opdracht in het klooster was het witte gezicht van Klaas. De titels van de afleveringen verwezen ook naar de mol: “Minder dan je denkt” omdat Klaas minder jokers had dan Taeke dacht. “Misplaatst” verwees naar Klaas die de tafel verschoof. “Fotofinish” sloeg op de ingeleverde bankbiljetten waarop het gezicht van Klaas stond. En “Wijsmaken” omdat het gezicht van de mol aangewezen werd door Art. Ook werden alle namen van de kandidaten daar in alfabetische volgorde genoemd – als je Klaas zou vervangen door Mol.

Het metrostel M-1285 levert opgeteld 16 en de verjaardag van de mol is op 6 oktober. Bij het bieden schreef Klaas 2+4+10 op, weer 16. Ook waren veel kruizen te zien in de serie, die verwezen naar de achternaam van de mol.

© 2023 Ronald van der Velden