TopitoOpdracht in aflevering 1

Op een grote zandvlakte ligt een enorme zware topito. De groep moet deze door een aantal vlakken in het zand slepen; hoe verder, hoe meer kandidaten zijn vrijgesteld van de executie. Maar als de groep besluit om de topito in een vlak met geld achter te laten, verdienen ze geld.

Tags: Vrijstelling en Strand

Art heet de kandidaten welkom op een grote zandvlakte, de duinen van Bani. Daar staat een parcours uitgezet; met palen zijn in het zand vakken uitgezet. Op een plattegrondje van Art is de betekenis zichtbaar.

Er kan maximaal 2000 euro verdiend worden. Een hele zware topito moet door het zand gesleept worden, hoe verder hoe beter. Elke kandidaat moet eerst blind een naam uit een mand trekken, en die een plek geven op de plattegrond. Alle namen die gepasseerd worden door de topito, hoeven hun executiescherm niet te zien.

Tussen de vakken staan echter ook enkele geldbedragen. Als de topito precies in dat geldvak eindigt, dan verdient de groep het genoemde bedrag, maar alleen als de topito binnen het vak blijft. En pas na de test wordt bepaald of de plattegrond ongewijzigd blijft, of dat alle namen gespiegeld worden.

Nadat de plattegrond bepaald is door de kandidaten, krijgen ze tien minuten de tijd om te beginnen met slepen. De groep begint met overleg maar na een paar seconden beseffen ze dat er weinig strategie nodig is. Ze beginnen te trekken.

De eerste groep namen (Rop, Klaas en Annemieke) wordt gepasseerd en daarmee is de eerste 500 euro verdiend. Ze gaan door en passeren ook Airen en Cecile. Dan wordt er getwijfeld maar ook Marjolein en Tim worden gespaard. De topito wordt echter verder gesleept en eindigt zo half in de 1500 euro, half bij Taeke.

Daarmee is Taeke niet gered en er is ook geen geld verdiend voor de pot. Pas na de test blijkt dat de plattegrond zal worden omgekeerd. Het zijn dus Rop, Klaas en Annemieke die hun scherm moeten zien. Maar zij zien alle drie een groen scherm en dus is de hele groep door naar de volgende aflevering.

Afbeeldingen

© 2023 Ronald van der Velden