TreinreisOpdracht in aflevering 9

In een stoomtrein geven negen Zuid-Afrikanen extra aanwijzingen aan de drie finalisten, als ze een vraag over het hele seizoen juist beantwoorden. Op het eind stelt Spencer aan de bar drie vragen, waarna de kandidaten naar een coupé worden gestuurd waar misschien wel de naam van de mol ligt.

Tags: Raadsels, Quizvragen en Trein

De drie finalisten stappen in Pretoria op een lange stoomtrein. Aan boord zijn enkele andere reizigers, die steeds voor één finalist een vraag hebben over de laatste weken. Op het einde stelt Spencer ieder drie vragen die geld opleveren.

Kees schuift aan bij Dave. Die heeft een iPad met safari-dieren en vraagt hem, hoeveel van die dieren Kees gezien heeft. Hij herinnert zich nog, dat hij géén van de gevraagde dieren gezien had. Dave geeft Kees als tip: Wist je dat het slimste dier bij een jacht het dier is, dat zich probeert te verstoppen en zich niet laat zien?

Carolien gaat bij Alex zitten. Die heeft zes jokers liggen en vraagt Carolien: Als twee plus vijf zeven is, waarom waren er dan maar zes? En ze krijgt nog advies: Als ergens iets kan worden gevonden, kan er ook iets kwijt raken. Dat lijkt te gaan over de zoektocht in de supermarkt.

Paulien moet als eerste de juiste versie aanwijzen van het gedicht van Ingrid Jonker. Als aanwijzing krijgt ze dan mee: “De laatste versie van het gedicht vertelt het verhaal niet”. Ze beseft dat de mol in die opdracht misschien wel een foutloze versie van het gedicht bij haar inleverde.

Daarna gaat Paulien naar Steven, die de persoon zoekt die het kampvuurspel won. Dat is inderdaad Paulien en zij moet vertellen, in welke volgorde zij de andere kandidaten uitschakelde. Dat was eerst Carolien en daarna Tania. Stevens aanwijzing: Was het gewoon een spel of een spel in een spel?

Kees ontmoet zijn tweede hulp. Voor haar liggen enveloppes met namen en de houten pijl van de helikoptervlucht naar Drakensbergen. Kees moet aanwijzen, in welke richting het geld verstopt lag. Zij kan dan slechts een half antwoord geven: 1500 euro.

Carolien krijgt de tien verhalen die de priester vertelde tijdens de eerste opdracht in de kerk. En dat levert haar een aanwijzing op: De priester heeft je alles verteld, wat je moet weten. Maar Carolien heeft nog geen idee wat ze daarmee moet.

Paulien komt bij een man met een iPad, die de tien foto’s toont die bij de basisschool genomen zijn. Lukt het haar om de foto’s op de juiste volgorde te zetten? Maar daarin maakt ze vrij snel een fout. Ze krijgt dan een aanwijzing in het Nederlands: 31 2 7 29 18 35 6 45 3 7

Kees komt ten slotte bij James. Hij krijgt drie mol-kaartjes en moet door te gokken de groene kaart aanwijzen. Dat lukt hem en hij krijgt als aanwijzing: “That one is the only one”.

Zodra de kandidaten hun drie tipgevers gesproken hebben, kunnen ze naar Spencer die achter de bar staat. Kees krijgt als vragen: “Welk dier zou je nooit moeten zien tijdens de jacht?” (de mol), “Wie is de enige?” (de enige) en “Waar zijn de 1500 euro?” (in de bergen). Voor elk antwoord ontvangt Kees 250 euro en dan mag hij naar coupé 16.

Carolien komt als laatste bij John, die kaartjes heeft met de indexnummers uit de bibliotheek waar de boeken te vinden waren. Zij moet de nummers van de finalisten eruit halen maar heeft geen idee, dus ze gokt. De aanwijzing wordt: “Er was iets dat luider spreekt dan woorden”.

Paulien komt bij Spencer voor deze vragen: “Wie schreef de perfecte versie van het gedicht?” (ikzelf), “Heb je een spel gespeeld of een spel in een spel” (een spel in een spel) en “Wat betekenen de getallen?” (Cornelis Tol). Zij vertrekt met 750 euro naar suite 15.

Als laatste komt Carolien bij Spencer: “Welk verhaal in de kerk vertelde alles?” (mijn verhaal), “Waar kan iets gevonden worden?” (waar iets is zoek geraakt) en “Wat is de luidste spreker?” (Tania). Ook zij krijgt 750 euro en gaat naar coupé 17.

Als de antwoorden alle drie juist zijn, mag een kandidaat naar een coupé waar een kistje met de naam van mol staat. De finalisten vertrekken naar hun coupé. Kees vindt zijn eigen naam in het kistje, Carolien vindt Paulien en het kistje van Paulien blijft een geheim.

Afbeeldingen

© 2023 Ronald van der Velden