DicteeOpdracht in aflevering 2

De kandidaten moeten zo goed mogelijk meeschrijven met een Afrikaans gedicht. Daarna mogen drie van hen de pogingen samenvoegen tot één versie. De anderen moeten inschatten hoe goed het resultaat zal zijn.

Tags: Locals en Raden en voorspellen

In het Market Theatre draagt Art een g edicht voor op het podium, terwijl de kandidaten aandachtig luisteren. Het is de vertaling van “Ik had gedacht”, een gedicht van Ingrid Jonker. Dan begint de echte opdracht: De originele Afrikaanse versie wordt door twee Zuid-Afrikanen voorgedragen. Elke kandidaat moet zo foutloos mogelijk meeschrijven. Daarmee is 2000 euro te verdienen.

Ik had gedacht dat ik je kon vergeten, en in de zachte nacht alleen kon slapen, maar in mijn onschuld heb ik niet geweten dat ik bij elke windvlaag zou ontwaken:

Dat ik de lichte trilling van je hand weer langs mijn sluimerende hals zou voelen - Ik die dacht dat het vuur dan in me brandde als de witte sterrenbaan zou zijn afgekoeld.

Nu weet ik dat onze levens zijn als een lied waarin de smarttoon van onze scheiding klinkt en waar alle vreugde terugvloeit in verdriet en uiteindelijk in onze eenzaamheid verzinkt.

Dan mogen drie kandidaten samen de gedichten combineren tot één versie. Paulien wordt unaniem gekozen en zij neemt Joep en Carolien mee. En dan moet de resterende groep gaan inzetten op het aantal gemaakte fouten. 0-15 fouten levert 2000 euro op. 16-25 fouten levert 1000 euro op en 26-46 fouten levert 500 euro op.

Als de groep van drie niet meer fouten gemaakt heeft dan het gegokte aantal, dan wordt het bijbehorende bedrag verdiend. Maar hebben ze meer fouten gemaakt dan de rest dacht, dan verdient de groep helemaal niets.

Alle kandidaten lijken voor de middelste optie te willen gaan. Maar Janine wil graag wat leren over de mol en stelt dus voor om op safe te spelen met de laatste optie. Ze is benieuwd wie er gelijk met haar instemt, want dat zou de mol kunnen zijn. De groep stemt in en dan gaat Art het gedicht regel voor regel nakijken. Er zijn precies 25 fouten gemaakt; de groep had 1000 euro kunnen verdienen maar de pot komt op 2300.

Afbeeldingen

© 2023 Ronald van der Velden