De kandidaten worden ieder los van elkaar gedropt in een buitenwijk van Soweto, een deel van Johannesburg. Alle kandidaten krijgen vijf gesloten enveloppen mee. Iedere kandidaat mag één envelop gratis openen. Elke extra envelop die de kandidaat opent, kost 100 euro van de pot. Als de kandidaat de eindbestemming binnen 45 minuten bereikt, is er voor elke gesloten envelop 100 euro verdiend voor de pot.
Carolien opent haar eerste enveloppe en die bevat een foto van glas-in-lood ramen met Nelson Mandela. Maar ze staat in een buitenwijk en heeft geen idee wat ze met de foto aan moet, dus opent ze een tweede envelop.
Zarayda vindt dezelfde foto maar is wat creatiever en vraagt om hulp. Maar die krijgt ze helaas niet. Ewout maakt al gelijk een tweede foto open, want “met alleen geld kom je ook nergens”. De tweede envelop bevat de aanwijzing “Moroka”, een wijk in Soheta dat weer ten zuid-westen van Johannesburg ligt.
Joep heeft een kaartje in zijn envelop. Hij vraagt voorbijgangers of ze de straatnamen kennen. Uiteindelijk wijst iemand hem de weg maar toch besluit Joep dat een tweede envelop wel handig kan zijn. Janine krijgt als aanwijzing “Regina Mundi” en dat is een waardevolle aanwijzing: Het is de naam van de kerk waar alle kandidaten uiteindelijk heen moeten.
Tania beredeneert aan de hand van de glas-in-lood foto, dat de eindlocatie een kerk moet zijn. Maar ze gaat naar de verkeerde kerk en die is gesloten. Paulien noemt zichzelf geografisch gehandicapt en moet het dus ook aan een aantal voorbijgangers vragen. Die wijzen haar gelukkig direct naar de juiste kerk.
Janine scoort een busje richting Moroka en ziet dan Tim aan komen lopen. Ze hebben echter beide een andere envelop geopend en twijfelen dus, of ze wel dezelfde eindbestemming hebben. Tim neemt een ander busje.
Janine komt als eerste bij de Regina Mundi kerk. Binnen is de mis al bezig met honderden kinderen. Als ze gaat zitten, roept de priester haar naar voren. Ze wordt voorgesteld aan de gemeenschap en krijgt informatie over de “grote vijf” in Zuid-Afrika: Olifant, leeuw, luipaard, buffel en neushoorn.
Inmiddels zijn ook de andere kandidaten een lift aan het regelen. Kees en Ewout worden beide afgezet bij het politiebureau van Moroka, maar daar is niets te vinden. Ewout maakt zijn vierde envelop open en vindt de glas-in-lood afbeelding.
Joep komt als tweede bij de kerk. Ook hij wordt voorgesteld en krijgt als informatie: De mens stamt oorspronkelijk uit Afrika. Ruim 10.000 jaar geleden werd dit land bevolkt door bosjesmensen. Ewout ontmoet Daniel bij het politiestation. Daniel ruilt twee van zijn dichte enveloppen voor twee geopende enveloppen van Ewout en loopt door. Nu heeft Ewout nog maar twee open en drie dichte enveloppen.
Carolien is de derde die de kerk bereikt. Haar informatie is: “Zuid-Afrika kent vele culturen en tradities. De drie kandidaten voorin de kerk noteren zoveel mogelijk van deze informatie want daarmee hebben ze misschien een voorsprong op de anderen.
Ewout draait intussen door: Hij opent nog twee enveloppen in de hoop dat er een vrijstelling in zit. Kees gaat als vierde de kerk in en hoort: “Nelson Mandela’s Afrikaanse naam luidt Rolihlahla, wat ‘onruststoker’ betekent.” Ewout gaat als vijfde en hoort: “In Zuid-Afrika hebben we weet van een lang en moeizaam verleden.
Dan is de tijd op. De andere kandidaten komen de kerk binnen en worden voorgesteld, terwijl de kerkgangers al vertrekken. We zien nog wat extra stukken informatie: “Muziek is een manier van leven in Zuid-Afrika” (Tania) en: “Op dit moment maakt Zuid-Afrika een fase van overgang door” (Daniel) en “Ook al hebben ze soms heel verschillende achtergronden” (Zarayda) en “Welige en beeldschone landschappen zijn een kenmerk van Zuid-Afrika” (Paulien) en “Onze grootste steden zijn gebouwd op de steden die honderden jaren geleden door de bosjesmannen zijn gesticht” (Tim).
Buiten de kerk bespreekt Art het verloop van de opdracht. Er zijn negen gesloten enveloppen ingeleverd. Maar de gesloten envelop van Ewout telt niet, want hij heeft in totaal teveel enveloppen geopend. Er is dus 800 euro voor de pot verdiend.