Tramrit door NagasakiOpdracht in aflevering 2

Met een tram worden de kandidaten in drie groepen afgezet in Nagasaki. Ze moeten kokers vinden met aanwijzingen. Daarmee kunnen ze te weten komen, hoe ze op tijd bij de eindplek komen waar Pieter Jan hen opwacht.

Tags: Raadsels, Ontcijferen, Zoeken, Rijden, Verzamelen en Openbaar vervoer

De tram waarin de kandidaten samen met Pieter Jan vertrekken, vormt de basis voor de opdracht. De opdracht wordt gespeeld in drie teams, die elk een enveloppe krijgen waarin locaties staan waar het team heen moet. Op elke locatie ligt een koker, die pas geopend mag worden in de tram. Om half vier dient de groep Pieter Jan te ontmoeten op de ‘ontmoetingsplek’, die nog niet bekend is bij de kandidaten. Zo niet, dan mislukt de opdracht.

Barbara gaat met Frits en Hind, Arjen met Kim en Erik en Tim met Sanne en Manuel. Het team van Barbara stapt als eerste uit en vindt in de enveloppe een kaartje met een Japanse tekst, een telefoon en tramkaartjes. Tim, Sanne en Manuel stappen als laatste uit en blijken net als de andere teams een Japanse aanwijzing te hebben.

Sanne heeft als eerste een ingeving: Ze herkent de Japanse tekens uit hun aanwijzing letterlijk op een bordje in de omgeving, dat naar Hollander Slope wijst. Het team van Erik vindt een mannetje dat Engels spreekt en hen de weg wijst. Het team van Barbara gaat naar een Nederlandsche begraafplaats en vindt daar de eerste stick.

Tim vindt ook een stick en Erik de derde. Elk team moet echter nog een tweede stick vinden. Met een kabelbaan komt de eerste groep bovenaan een berg, waar Barbara haar tweede stick ontdekt bij een bordje dat richting Middelburg wijst. Tims team kan de tweede stick niet vinden. Met nog twintig minuten te gaan voor de tram vertrekt, zien ze hem bij de halte al staan. Ze besluiten nog snel op zoek te gaan, maar vinden niets.

De teams van Tim en Erik zitten als eerste weer samen in de tram en openen hun koker. Daarin vinden ze de woorden “Washington”, “Florence” en “Rodin”. Erik komt er als eerste achter, dat er ook een laptop in de tram staat. Daarmee kunnen ze als het ware chatten; de computer zegt hen of hun idee over de eindlocatie goed is of niet. Dan schuift het derde team aan met de woorden “Oranje” en “Lennon”.

De naam Lennon wordt in verbinding gebracht met John Lennon, die vrede propageerde. Daardoor komen ze op het idee om naar het Vredespark te gaan. Het park is gebouwd op de plek waar ooit de tweede atoombom viel. Er staat daar een beeld (vandaar Rodin, de beeldhouwer) en daar worden ze opgewacht bij Pieter Jan: Bij een beeld van Peter de Jong dat geschonken werd ter nagedachtenis aan oorlogsslachtoffers.

De groep rijdt met de tram naar het park en stapt uit met nog tien minuten op de klok. Ze beginnen te rennen, maar Erik en Manuel lijken niet zo’n haast te hebben. Met nog 1 minuut 20 seconden over arriveren ze bij Pieter Jan. Er is één koker niet gevonden, maar de groep is op tijd binnen dus wordt 2500 euro verdiend, waarmee de pot stijgt tot 5500 euro.

Afbeeldingen

© 2023 Ronald van der Velden