Zand eroverSeizoen 8, aflevering 9

Ze wisten het zeker: Patrick was de mol. Edo, Dennis en Regina waren ervan overtuigd dat hij het was. Maar hun mol die moest naar huis. En één van die drie finalisten wist dat natuurlijk allang. Vandaag in de eindstrijd tussen mayatempels en molshopen hebben de kandidaten nog één kans om uit te vinden, wie die mol dan wel is.

Dag 15, Playa del Carmen

Er volgt nog een laatste, heftige opdracht om flink geld te verdienen voordat deze pot naar één van de kandidaten toegaat. Intussen denken ze nog na over de Maya zin. Op een terrasje proberen ze diverse woordjes Maya te leren, voor het geval dat ze ’s middags aanwijzingen over de mol krijgen. De zin die ze in het Maya kregen, blijkt letterlijk te betekenen “zeg me wie de mol is”. En in de laatste nacht slapen de kandidaten in de jungle, waar het stikt van de muggen.

Dag 16, Ek Balam

Op de laatste ochtend wordt iedereen in witte kleding naar een mayatempel gebracht. En dan schakelen we over naar Lisse, waar de afvallers betwijfelen wie nu de mol is. Dennis vertrouwen ze allemaal wel, maar is het dan Edo of Regina?

Dan worden de kandidaten voorbereid op hun confrontatie met de hogepriester van de Maya’s. Ze kunnen nog enkele zinnetjes bijleren. Daarna moeten ze een Mayakalender op de geboortedag van de mol zetten. Alleen als ze dat goed doen, krijgen ze daarna advies van de Maya-hogepriester. De kalender kent dagen van 20 dagen en begint op 11 augustus.

Regina mag als eerste, maar maakt een fout in het instellen van de geboortedatum van Edo. Zij krijgt sowieso geen informatie. Edo vraagt of de mol een man of een vrouw is, en volgens de priester is het een man. Dennis vraagt wie de mol is, waarop de priester naar hem wijst. Hij zegt niets aan het antwoord te hebben...

Daarna moet de laatste test worden ingevuld, met 40 vragen over de identiteit van de mol. Wie deze test het best maakt, wint het achtste seizoen. En dan is het spel gespeeld, de laatste dag, de laatste opdracht, de laatste test. En wie de mol, de winnaar en de verliezer is? Dat wordt pas volgende week bekend gemaakt.

© 2023 Ronald van der Velden