Wie is de achtste mol?Seizoen 8, aflevering 10

In het kasteel in Lisse zal blijken wie de winnaar is, wie de verliezer en wie de mol. En we zien wat deze mol heeft uitgespookt en hoe we het zelf allang hadden kunnen weten.

Ontknoping

Wanneer de tien kandidaten een tijdje hebben nagepraat, komt Pieter Jan binnen. In een grote zaal laat hij de ontknoping zien. Als eerste komt Edo de trap van de tempel oplopen. Hij krijgt te horen dat zijn wisseling van mol helemaal juist was en dat hij dus de winnaar is en naar huis gaat met 20375 euro. Daarna komt Dennis de trap op. Hij krijgt complimenten: Hij beantwoordde zelfs elke vraag in elke test helemaal goed. Hoe kon het ook anders...

Ten slotte komt Regina de trap op. Ze wisselde vaak van mol, maar hield het hoofd boven water. Uitgerekend vandaag heeft ze geen goede keuze gemaakt. En ze is met stomheid geslagen.

Analyse

De strategie van de mol wordt onthuld. Hij wilde een hele lieve sociale jongen zijn, die heel erg open en eerlijk is en veel over zichzelf vertelt. Niemand verdacht hem, niemand kon geloven dat Dennis de mol zou zijn. De enige die één keer op hem stemde, was Edo in de finale. En dat levert hem 20375 euro op.

Molacties

- Dennis wist al van tevoren welke vraag hij bij de quiz zou krijgen. Hij wilde een fout maken, maar Georgina vertelde hem letterlijk het antwoord in de auto. Hij was eigenwijs en deed het lekker toch fout. En niemand die het door had. - Bij het fietsen en klimmen zou hij eigenlijk zo snel mogelijk willen fietsen. Maar Dennis is slim en gaat juist lief bij de achterblijver Annette fietsen. - Bij het jokerspel pakte hij een jokertje en leverde die zonder verdenkingen en beschuldigingen netjes in, wat weer 100 euro kostte.

- Bij het schieten had Dennis thuis netjes les gehad, maar het pistool in Mexico was veel zwaarder. Dat ging dus voor geen meter. - Bij de communicatie-opdracht kiest Dennis express chaoot Patrick uit. De verrekijker krijgt hij lekker in z’n bezit en Patrick geloofde hem gelijk. En Patrick leest DRIEFM ook nog eens letterlijk voor, zodat Dennis punten kan scoren door de opdracht in te koppen. - Bij het bagage wegen weet hij makkelijk punten te scoren door flink veel bagage in te leveren bij de laatste tas. - Bij het zinnen vormen wil Dennis graag de hele zin verpesten. Hij weet precies waar iedereen staat, maar gaat lekker tijd rekken. Helaas is men al met de zin begonnen en kan hij alleen maar braaf aansluiten.

- Bij maïsveld zorgt Dennis dat hij als linker speler vertrekt, zodat hij het 1/4-veldje tegenkomt. Daarna wil hij gaan rennen naar het veld met “x3”. Daar rekt hij lekker tijd, gaat treuzelen en laat zich pakken zodat dit veld niet te snel gevonden wordt. - Bij de duizenden foto’s in de hotelkamer weet Dennis van tevoren wat de bedoeling is. Hij weet precies wat hij allemaal niet moet vinden. - Bij het bommen onschadelijk maken wist Dennis allang dat het vrijdag moest zijn, maar hij wil dat Patrick drukt zodat die uit het spel ligt. Maar Patrick wil niet, dus ze laten het raadsel liggen. Dus laat hij zich bij de gewichtjes maar gewoon zelf uitschakelen.

– Bij de ontmoeting met de mol vraagt Dennis: “Is ego de mol”? Het moet echter klinken als “Edo”. Het antwoord is “ja”. Hij is doodsbang dat iemand het hoort, maar er is niemand achter gekomen. - Bij de achtbaan zorgt Dennis dat hij zo ver mogelijk van Regina afzit, omdat zij het antwoord op zijn vraag heeft. Joris helpt hem flink, want hij noemt de verkeerde allergie. - Bij de vrijstelling voor Regina had men de kans om te zorgen dat iedereen in het spel blijft. Wel wil Dennis zorgen dat er 1000 euro uit de pot gaat, dus daarvoor moet de vrijstelling in de groep blijven. - Bij de optredens op het water, zat Patrick de mol dicht op de hielen. Dennis hoopte dat het de groep niet zou lukken om genoeg geld te verdienen.

– Bij de opdracht met de taxi’s zorgt Dennis dat hij als laatste taxi aankomt bij het plein en laat de chauffeur daar precies niet doen, wat er moet gebeuren. - Bij de opdracht waarbij alle opdrachten moeten worden genoemd, had Dennis de eerste kaart willen pakken. Maar gelukkig is het Edo die dit voor hem doet. Bij de tweede ronde weet hij dat hij de tweede kaart moet pakken. - Bij de piñata’s weet Dennis Dunya flink gek te maken met zijn ingenieuze plan om Georgina’s voorletter uit te beelden. En nog steeds verdenkt niemand hem, of stemt er in ieder geval niemand op hem in de test. - Bij de opdracht met speedboten vond Dennis het zo leuk, dat hij totaal niet op de opdracht lette. En als Regina met hen communiceerde, zorgde hij dat hij het niet hoorde.

- Op het cruiseschip wacht Dennis rustig tot twee anderen uit het spel vliegen, terwijl hij zelf op een speelautomaat zit. En wat hij wel aan geld vindt, gooit hij weg. - Bij het tijdmeten heeft Dennis stiekem een horloge en weet hij precies wanneer de opdracht is mislukt. De andere kandidaten hadden de opdracht al verpest door het klooien met de flessen. - Bij de opdracht waar Dennis in een kist werd begraven, vond Dennis het geen pretje maar erg vreselijk vond hij het niet. Regina vond hem gelijk een held en begon Edo te verdenken.

Aanwijzingen

- De achtste maand van de mayakalender heet in de achtste maand “mol”. En de acht kwam in deze serie vaak vol. De mol stond als achtste van rechts op de groepsfoto, beantwoordde de achtste vraag in de test, had een bordje “ik/acht” om en het woord “ik” kwam in veel talen voor (ego in het latijn, yo in het Spaans, I in het Engels op de dak van de taxi) - Het Maya-sterrenbeeld van de mol is Red Crystal Moon dus daarom was hij vaak in het rood gekleed. Hierover zong David Bowie in het radiofragment dat in de auto werd afgespeeld. Het stond zelfs in het molboekje geschreven. - De mol droeg regelmatig een pet met “El Guapo Stuntteam”, waarvan de laatste letters “L O M” vormen. - De mol zat bij de zandgroeve natuurlijk onder de grond.

© 2023 Ronald van der Velden