Alex in ChinatownOpdracht in aflevering 1

Karel wacht de kandidaten op bij de poort van Chinatown. Zij hebben net Alex gezien op een televisie, die vertelde dat hij in een tempel in Chinatown zat. De anderen moeten hem vinden en onderweg krijgen ze enkele keuzes. Hoe meer mensen bij Alex aankomen, hoe meer geld ze verdienen want ieder is 250 euro waard. Maar elke keer dat men verkeerd loopt, moet één kandidaat achterblijven.

Tags: Liegen, Vrijstelling, Route, Zoeken en Stad

Karel wacht de kandidaten op bij de poort van Chinatown. Zij hebben net Alex gezien op een televisie, die vertelde dat hij in een tempel in Chinatown zat. De anderen moeten hem vinden en onderweg krijgen ze enkele keuzes. Hoe meer mensen bij Alex aankomen, hoe meer geld ze verdienen want ieder is 250 euro waard. Maar elke keer dat men verkeerd loopt, moet één kandidaat achterblijven.

Voor de eerste keuze heeft Karel van ieder drie persoonlijke voorwerpen nodig. Op aanwijzing van Karel worden deze voorwerpen op 27 vakjes van een grote Sudoku-puzzel geplaatst. Karel wijst daarna een bepaald vakje aan en aan de hand van de persoon van wie daar een voorwerp moet komen te liggen, bepaalt de groep waar ze heen moeten lopen.

Inge vraagt wie veel ervaring met Sudoku’s heeft en dan neemt Eva al snel de leiding. Binnen enkele tellen heeft ze de puzzel opgelost. Er wordt nog wat tegengesputterd maar ze krijgt uiteindelijk gelijk: Er zou iets van Nadja moeten liggen dus gaan ze linksaf. Ze lopen door en komen een man tegen die Alex aan de telefoon heeft.

Alex vraagt of ze bij een motorblok staan en daar naar willen kijken. Als het een dieselmotor is moeten ze rechtsaf en anders linksaf. Het is een dieselmotor maar men vertrouwt Sander niet, want zei hij nou net links? De groep kiest voor rechts en loopt langs een bord met de vraag “Hoeveel meter is het vanaf de dieselmotor naar dit punt?” Menno stelt voor dat iedereen zelf loopt en meet, waarna de meeste stemmen gelden. Ze weten op het eindpunt een meetlint te regelen, maar komen er te laat achter dat daar Japanse meters op staan. Men besluit 210 meter te kiezen en gaat linksaf.

En helaas, dat is de eerste fout. Dick is na loting de eerste die moet achterblijven. De anderen gokken nu op 230 meter en gaan rechtdoor. Verderop komen ze een radio tegen, waarop een Nederlandse stem vertelt over het nieuwe seizoen van WIDM waarin al één persoon spoorloos verdwenen is. De kandidaten moeten raden wie deze stem is. Ze kiezen voor Roderick en gaan links, daarna rechts.

Dan komen ze Karel tegen. Hij belt Alex voor hen en vraagt hem, of hij eerlijk wil antwoorden op de vraag: Hoe heette Thailand voor het Thailand heette? De kandidaten moeten het antwoord van Alex raden: Zei hij het niet te weten, of wist hij dat het Siam was? Ze zetten in op Siam maar Alex bleek het antwoord niet te weten.

Dan rijdt er een Thaise man langs op een brommertje met een shirt van Route 66, die roepend stopt bij het groepje. Ze krijgen een drumstok en een telefoon en worden gebeld door Alex. Hij vraagt of er een brommerkoerier staat en vraagt hen naar het cijfer achterop z’n rug… Liesbeth weet het nog en dus gaan ze linksaf. Ze lopen door een overdekte markt richting de tempel.

Karel loopt intussen Alex tegemoet en biedt hem een keuze. De kandidaten zullen straks met hun drumstok op de bel bij de tempel slaan, één of twee keer. Alex mag kiezen welk aantal slagen hoort bij een vrijstelling en welk bij het geldbedrag. Hij zal de groep mogen adviseren bij hun keuze en zal met de gevolgen moeten leven.

Dan komen de zeven overgebleven kandidaten bij Alex aan. Karel legt de bedoeling uit en benadrukt dat het een keuze wordt tussen 1750 euro of een vrijstelling voor Alex. Die laatste adviseert om één keer te slaan zodat ze geld verdienen. Maar hij wil graag in het spel blijven en is bang dat hij door z’n afwezigheid te weinig van de kandidaten gezien heeft, dus zou graag zien dat er twee keer geslagen wordt omdat hij dat verdient.

Paul vraagt hem dan, of hij de groep zou durven belazeren. Maar met een stalen gezicht zegt Alex dat niet te kunnen. Liesbeth besluit dan voor één slag te gaan en Eva volgt haar vrij snel. Renate wil ook één keer slaan en Inge gaat met de meerderheid mee. Paul wil twee keer slaan en de rest één keer. Eva slaat éénmaal op de bel en dan gaan ze naar buiten, waar Dick en Menno wachten. De pot zou in theorie naar 6050 euro kunnen gaan. In theorie, want met het ene tikje van Eva verdiende Alex een vrijstelling.

Afbeeldingen

© 2023 Ronald van der Velden