OndervragingOpdracht in aflevering 9

Jantien wordt door een rechercheur getraind in het afnemen van verhoren. De anderen mogen een nacht lang niets loslaten over wat ze de afgelopen dag hebben meegemaakt, want anders raken ze hun €10000 weer kwijt.

Tags: Liegen, 's Nachts en Vrijstelling

Angela heeft iemand nodig die binnen 24 uur een goed verhaal eruit krijgt. Jantien krijgt in Evora les in ondervragen van een rechercheur uit Nederland. Die helpt haar de hele dag om technieken en tactieken onder de knie te krijgen. ’s Nachts moet Jantien de andere kandidaten uithoren om erachter te komen, wat zij die dag gedaan hebben. Als ze dat te weten komt, dan verdient ze een vrijstelling.

Ellen, George en John rijden naar Sintra maar weten niet, dat Jantien hen achtervolgt, samen met de rechercheur. Ze krijgen een opdracht voor €10000. De kandidaten gaan de test doen uit de tweede aflevering, maar dan zoals zij denken dat Jantien die toen gemaakt heeft. Dit doen ze omstebeurt en zonder hulp van de anderen. John heeft er vijf goed, Ellen had er elf goed en George negen. John krijgt het geld mee.

Jantien en de rechercheur volgende andere kandidaten en kijken vanaf een terras op grote afstand toe, wat de drie anderen aan het doen zijn. Ze kunnen hen uiteraard ook niet horen. Wel ziet ze hoe Angela de namen intypt en hoe er een rood scherm getoond wordt. Ze snapt uiteraard helemaal niet, waarom er iemand naar huis lijkt te gaan.

De kandidaten worden verhoord in Priso de Sintra, de hele nacht. Als Jantien voor zonsopgang niet weet wie het geld heeft, hoeveel het is en wat er gebeurd is, dan mogen de kandidaten het geld houden. De kandidaten zitten in een cel zonder bed. Jantien kan hen belonen met een stoel, bed of deken. De rechercheur volgt het gesprek vanuit een andere kamer en hij kan haar coachen via een oortelefoontje.

Om 01:00 wordt John binnengestuurd. Jantien vertelt hem direct wat ze wil weten en begint positief. John wil gaan zitten en dat mag, als hij wil praten. Hij omschrijft de dag als “saai” en is geïrriteerd over de gang van zaken. Hij doet alsof er niets gebeurd is en wordt weggestuurd.

George is de volgende. Jantien maakt hem direct duidelijk dat hij dient te blijven staan en niet op de stoel mag leunen. Ellen is als derde aan de beurt. Later die nacht blijven de celdeuren open en mogen de kandidaten niet op de grond liggen slapen. Tussendoor kan ze overleggen met de rechercheur. Ze besluit om de kandidaten tegen elkaar uit te spelen. Ze doet alsof alles wat zij gezien heeft, al door een andere kandidaat verteld is.

De rechercheur helpt Jantien om de lichaamstaal van de kandidaten te gebruiken. Ook beïnvloedt ze bijvoorbeeld John door hem een cola te geven, maar die weer af te pakken als het gesprek afgelopen is. Later vertelt ze, dat ze zelf het terras gezien heeft. George laat vallen dat er een test was en in welke volgorde het ging. Hij laat alles vallen waarvan hij vermoedt, dat Jantien het toch wel weet. Hij vertelt niet wat er na de stoel gebeurde, maar mag terug naar z’n cel met een stoel.

John vertelt dat hij “eigenlijk moest gaan” omdat hij een rood scherm kreeg. Jantien vraagt naar de consequentie maar John hoopt die ’s avonds te weten te komen. Hij krijgt om 03:40 ook een stoel. Ellen wil niet meer op de vragen ingaan en vraagt Jantien om het op te geven. Jantien zegt haar dat de anderen al op een stoel mogen zitten.

George vertelt precies waar de test over ging en slaat door. Hij vindt dat Jantien de mol is en de pot vol genoeg zit. Om 5:30 wordt hij hiervoor beloond met een bed en een deken. Jantien wil alles checken bij Ellen maar die blijft liever staan. Dan is John aan de beurt en die probeert, omdat de zon al opkomt, om Jantien op het verkeerde spoor te zetten. Maar Jantien is slimmer en bluft dat de test over Harry ging. John bevestigt dit, noemt het foute bedrag €2500 en zegt dat Ellen het geld bewaart. Jantien belooft John, dat het niet langer dan vijf minuten zal duren voor het spel klaar is en stuurt hem naar boven.

Om 7:00 is de zon op en moet Jantien het doen, met de informatie die ze nu heeft. Ze heeft John echter op zijn woord geloofd en verdient geen vrijstelling. De laatste test voor de finale wordt aan het begin van dag 19 direct gemaakt en er is €10000 verdiend.

Afbeeldingen

© 2023 Ronald van der Velden