ToonaangevendOpdracht in aflevering 1

Vijf kandidaten moeten zo goed meezingen met een Zuid-Afrikaans koor dat ze niet opvallen. De anderen moeten muzikale opdrachten doen om zoveel mogelijk extra echte koorleden toe te voegen.

Tags: Muziek, Locals, Quizvragen, Verstoppen en Leren

In het voormalig stadhuis van Cape Town wacht Rik de groep op – samen met het South African Youth Choir. Hij zoekt vijf kandidaten met een muzikaal oor en vijf die in staat zijn om helemaal op te gaan in de muziek.

Sarah, Jurre, Sander, Soy en Anke moeten gaan optreden met een deel van het koor, in één van de elf Zuid-Afrikaanse talen. Ze mogen niet uit de toon vallen. Een speciaal jurylid gaat vijf mensen aanwijzen die volgens hem niet bij het koor horen. Ze verdienen maximaal 4000 euro.

Ranomi, Nabil, Daniël, Annick en Froukje vormen samen degenen met het muzikale oor. Zij gaan deelopdrachten doen waardoor er meer koorleden toegevoegd kunnen worden. Dat moet het makkelijker maken voor de zangers om niet op te vallen. Ze gaan ook bepalen hoeveel geld elk van de zangers waard wordt. Er mag een uur gerepeteerd worden.

Er zijn twee kamers met in totaal vijf deelopdrachten. Als eerste moeten ze de titels van liedjes raden, waarvan op tablets de Nederlandse vertaling door een computerstem wordt voorgelezen. Ze moeten ook zo lang mogelijk de toonhoogte “A” aanhouden.

Verderop zijn vijf liedjes waarvan de vijf fragmenten in de juiste volgorde geplaatst moeten worden. Uit vijf andere liedjes is steeds een woord weggelaten dat aangevuld moet worden. Ten slotte moeten ze een liedje foutloos naspelen op vingerdrums. Ze beseffen pas na een tijdje, dat er allerlei gekleurde voorwerpen zijn die verschillende toonhoogtes geven. En dan is de tijd al snel om.

Na de deelopdrachten zijn dertien van twintig koorleden vrijgespeeld. Rik heet vervolgens dirigent Stefan Lombard. Alle koorleden en kandidaten moeten omstebeurt zingend achter hem langslopen en hij moet dan zonder te kijken bepalen welke zangers niet in het koor thuishoren.

Soy moet als eerste langslopen, maar wordt niet herkend. Vlak na hem wordt een echt koorlid weggestuurd. Sarah en Anke komen ook veilig langs de dirigent, maar Jurre en Sander worden helaas herkend. Sarah was 1500 euro waard, Soy 1000 euro en Anke 250 euro. Daarmee komt de pot op 3250 euro.

Afbeeldingen

© 2023 Ronald van der Velden