Brieven-busOpdracht in aflevering 6

Een bus brengt het vijftal langs tien haltes. Bij elke halte mag één kandidaat uitstappen en het haltebord lezen. Zijn ze allemaal eerlijk over hun keuzes?

Tags: Vertrouwen, Route, Rijden, Dilemma's en Jokers

De groep zit in een oude bus, die plotseling stopt bij een bordje “De Mol, Halte 1”. Achterop het bordje staat de opdracht uitgelegd. “Tijdens de volgende rit komen jullie nog negen haltes tegen. Bij elke halte mag er maar één kandidaat uitstappen. Jullie kunnen bij deze opdracht 1750 euro verdienen. Er komen ook troeven in het spel. Bedenk goed welke informatie je met wie deelt.”

Het wantrouwen slaat gelijk toe, maar Rocky offert zich op om als eerste uit te stappen. Zij leest: “De kandidaat die uitstapt bij de volgende halte verdient 250 euro voor de pot. Bij halte 6 mag jij niet uitstappen. De kandidaat die bij halte 6 uitstapt, krijgt een envelop met een vraagteken. Stap terug in de bus.” Ze deelt alleen de eerste zin en wordt gelijk door iedereen geloofd.

Splinter krijgt bij de volgende halte echter een dilemma voorgeschoteld: “Maak een keuze: 250 euro voor de pot, of een joker voor jezelf. Stap daarna terug in de bus.” Hij biecht het dilemma bij terugkomst eerlijk op. Hij beweert voor de pot gekozen te hebben maar geeft na een paar seconden al toe, dat hij voor de joker gekozen heeft.

Bij halte 4 leest Charlotte: “Als iemand uitstapt bij halte 9 kost dat 250 euro. Die kandidaat krijgt een joker, maar jij mag het niet zijn. Stap terug in de bus.” Ze verzwijgt het gedeelte over de joker, maar Marije vertelt in de biecht dat ze er weinig van geloofde. Renée moet kiezen tussen 250 euro voor de pot en twee jokers voor medekandidaten naar keuze, of 500 euro uit de pot. Ze besluit Rocky en Charlotte een joker te gunnen.

Marije mag bij halte 6 de envelop met vraagteken pakken, maar moet ook kiezen: Blijven staan en 250 euro verdienen, of terug de bus in en 350 euro uit de pot verliezen. In de envelop zit een overzicht van alle informatie van de voorgaande haltes. Ze stapt terug de bus in en beweert dat ze drie jokers zou verdienen door te blijven staan, maar nu geld verdient door terug te komen.

Marije pakt ook halte 7. De boodschap daar is kort en helder: “Jij blijft hier.” Ze baalt gelijk dat ze weer zo eerlijk geweest is. Splinter pakt het achtste bordje; de inhoud is exact hetzelfde als het dilemma van Marije bij halte 6. Hij denkt niet anders te kunnen dan blijven staan, maar een deel van de groep wantrouwt hem direct.

Renée stapt uit bij halte negen. Zoals beloofd bij halte 4, kost dat 250 euro maar krijgt ze wel een joker. Wat de groep nog niet wist, is dat Splinter ook een joker verdient doordat hij bij halte 8 is blijven staan. Bij halte 10 leest Charlotte: “Dit is de laatste halte. Iedere kandidaat die nog in het spel is, levert 250 euro op de voor de pot.”

Rik wacht het drietal op. Ze hebben 650 euro verdiend voor de pot. De troeven die in het spel gekomen zijn, ontvangen ze later. In de eigen touringcar zitten Splinter en Marije al te wachten; de groep deelt eerlijk wat er gebeurd is bij halte 9 en 10 maar beweert ook dat het drietal elk een joker ontvangen heeft.

Afbeeldingen

© 2023 Ronald van der Velden