De kluisOpdracht in aflevering 1

Vijf duo's moeten in een stad op zoek naar een kluis. Op twee andere locaties liggen geld en jokers. De groepjes hebben elkaar nodig om alle informatie te verzamelen. Wie te laat de kluis vindt, moet direct de test maken.

Tags: Communicatie, Foto's, Ontcijferen, Zoeken, Test, Verzamelen en Stad

Vijf duo"s krijgen ieder dezelfde instructie: Ergens in de stad staat een kluis, die binnen twee uur gevonden en geopend moet worden. De code van de kluis bestaat uit letters die meteen een aanwijzing vormen voor de locatie waar Art zich bevindt.

Op een andere plek ligt 2000 euro en op een derde locatie twee jokers. Een ander duo weet waar dit te vinden is. Goede communicatie en wederzijds vertrouwen zijn essentieel want de oplossing komt van alle kanten. Wie de kluis niet op tijd opent, moet meedoen aan een test waarna direct de eerste executie volgt.

Alle kandidaten vragen de weg bij hun receptie of een langsrijdende taxi. Jean-Marc en Jan bereiken hun koffietentje als eerste. Daar ligt een telefoon, een kaart (voorop de stad, achterop Europa), vijf metalen staafjes, een enveloppe en een serie foto"s van hun medekandidaten.

Als ook de anderen hun locatie bereiken, heeft de één wat meer moeite om deze aanwijzingen te vinden dan de ander. Ron en Loes lopen straal voorbij het tafeltje met spullen. Jean-Marc en Jan beseffen dat er vijf duo"s moeten zijn. Olcay vindt achterop twee van de foto"s een aanwijzing voor een locatie.

Zij belt als eerste naar Loes en Ron, die dan pas beseffen dat er iets achterop de foto"s van de kandidaten staat. Simone belt als eerste naar Art maar krijgt zijn voicemail. Art is druk bezig om twee kaarten te vergelijken; na een half uur volgt een voicemail met nieuwe informatie maar die kost 500 euro.

Pas wanneer Olcay aan de telefoon is met Jan, komt het plan om elkaar te ontmoeten in de stad. Maar wanneer Jan de vraag stelt "Heb je een idee waar in Kiev je bent?", valt het kwartje bij de kandidaten én bij miljoenen kijkers... vijf duo"s, vijf steden, vijf landen. En dus ook vijf kluizen. De aanwijzingen die een duo heeft, zijn bruikbaar voor een ander duo in de betreffende stad (namelijk degenen bij wie de aanwijzingen achterop staan).

Terwijl Jan druk aan het bellen is om aanwijzingen uit te wisselen, lukt het Jean-Marc om uit het niets de puzzel met de metalen staafjes op te lossen: Van de vijf staafjes met gedeeltelijk rond uiteinde kun je een soort kompas met vijf armen maken; als je die vijf armen laat beginnen op de vijf locaties waar de kandidaten zijn, komt het midden van het kompas precies op Tbilisi in Georgië.

Dan gaat het tempo omhoog. Alle duo"s delen de aanwijzingen met elkaar, maar als de teams ieder voor zich het raadsel met de wereldkaart oplossen houden ze dat liever voor zich. En hoewel de aanwijzingen leiden naar de jokers en het geld, leiden ze niet naar de kluis. Emilio beseft dat en belt Art; die zegt dat de coördinaten op de stadskaart afwijken van een normale stadskaart én dat er nu 500 euro verspild is.

Olcay en Ruben bereiken Zenkov"s Cathedral (Ascension Cathedral) in Almaty en vinden daar hun enveloppe met geld. Ze besluiten dan om Art te bellen en die vertelt dat ze de klus op M18 vinden. Jean-Marc en Jan zijn minder succesvol, want ze kiezen een taxi uit die nog rustig sigaretten gaat halen. Stine en Emilio vinden twee jokers bij de Opera van Bakoe. Ron en Loes vinden 2000 euro op het Rode Plein.

Emilio en Stine vinden de juiste boulevard, maar zien hun enveloppe met geld over het hoofd. Voor 1000 euro bellen ze Art, die hen oplossing "M18" geeft. Bella en Simone lopen meerdere rondjes om een fontein, voor ze de jokers zien liggen. Ook Bella deelt de jokers eerlijk. En dan vinden zij zelf de oplossing van het spel: Op de enveloppe met kandidaatbeschrijvingen staat niet WIDM 18, maar WID M18!

Ruben en Olcay vinden hun kluis en ook Stine en Emilio weten het spel succesvol af te ronden. In hun kluisjes met wachtwoord TBILISI vinden ze vliegtickets naar deze hoofdstad van Georgië, waar ook Art zich bevindt. Als derde redden Simone en Bella dat nog net binnen de tijd; het resterende viertal is helaas te laat. Zij moeten verplicht de eerste test maken.

De teams:

De aanwijzingen:

Telefoonkosten (totaal 5000 euro)

Afbeeldingen

© 2023 Ronald van der Velden