Wie is de mol?Seizoen 17, aflevering 10

Terug in Nederland blikken we terug op het 17e seizoen en zien we Sanne als enige Thomas ontmaskeren.

In de laatste aflevering van het 17e seizoen wordt traditiegetrouw teruggeblikt met alle kandidaten. We zien Thomas bekendmaken dat hij de mol is. En in de 55 tests die gemaakt zijn, is zijn naam slechts twee keer ingevuld bij de vraag "Wie is de mol?"... en dat was door Sanne die het seizoen wint.

Molacties

Bij "Game on" in Portland begon Thomas de groep te overtuigen dat hij de perfecte kandidaat was. Er werd een hoop verdiend, maar zijn dekmantel was belangrijker. Bij "Dubbelspel" in de bioscoop zet hij die lijn door en belooft zelfs een vrijstelling op te geven voor de groep. Bij "Papierfabriek" volgden Imanuelle en Yvonne hem als makke lammetjes zodat na een half uur nog geen opdracht gevonden was. En bij "Bizar" in de rechtbank is het niet moeilijk om Roos in plaats van Diederik aan te wijzen als leugenaar.

Bij "Zandlopers" krijgt Thomas een sleutelpositie, als allerlaatste in de estafette. Hij verduistert 500 euro en laat hier en daar een biljetje liggen. Bij "Rijdende route" is het voor de mol een kwestie van tijd rekken, zeker omdat Sanne bij hem in de auto zit die zelf ook wat chaotisch is.

Bij "Pendleton round-up" mag Thomas het geld verdubbelen, alweer een sleutelpositie. Uiteraard haalt hij de overkant net niet, door vlak voor de finish te vertragen en zich groot te maken. Bij koehandel geniet Thomas echt; hij moet vooral zorgen dat de veiling op gang blijft zonder zelf iets te kopen. En vooral verontwaardigd kijken.

Bij "Pony expres" kan Thomas een band smeden met Jochem. Bij de "Helix Rodeo" komt Thomas de dame met de hoofdprijs (750 euro) tegen, maar weigert haar portofoon. Vervolgens vraagt Jochem haar later "How many times did they see you" waarop ze eerlijk "one" antwoordt. Jochem had dus kunnen achterhalen wie de mol was.

Bij "Etherdiscipline" is geen mol nodig om de opdracht te laten mislukken. We zien hem zelfs rustig op de grond liggend naast een portofoon. Bij "Opschieten" weet hij dat hij een zo goed mogelijke tijd moet neerzetten bij het eerste rondje. En hij doet alsof hij zijn medekandidaten niet kan horen.

Bij "Moltown" blijkt Sanne een goede vervanger van Diederik, dus volgt Thomas Jochem die als een kip zonder kop door het stadje rent. Elk bordje dat goed door Sanne is opgevangen, wordt door Thomas ergens anders opgehangen.

Geheime aanwijzingen

In de leader had de mol twee gezichten (mol en perfecte kandidaat). Op de verlaten kermis riep Thomas "holy moly". Bij de waslijnen in de papierfabriek hing "halverwege" en "mol"; Thomas is exact halverwege de aflevering te zien. Titels van de afleveringen verwijzen als vanouds naar de mol. In aflevering 4 "Meer dan normaal" had de mol meer lasso"s dan de kandidaten. In aflevering 5 verwees "De teugels in handen" naar de mol die enveloppe 2 achterhield bij het kampvuur. In aflevering 9 "Het einde in zicht" is de T de laatste letter van zicht, de voorletter van de mol.

In aflevering 3 staat op het boek een oranje vingerafdruk, een verwijzing naar Soldaat van Oranje, de rol die de mol lange tijd speelde. In aflevering 5 zit de muzikale aanwijzing: Fur Elise Bagatelle 25 was vier keer te horen; 25-04 is de verjaardag van de mol. Ten slotte zette de mol zijn handtekening op twee jokers bij het kampvuur en in het gras bij de maaiopdracht.

© 2023 Ronald van der Velden