National GalleryOpdracht in aflevering 2

In de National Gallery mag de groep een halve minuut een ruimte met 84 schilderijen bekijken. Daarna moeten ze in de ruimte ernaast dezelfde schilderijen in de juiste volgorde ophangen. Tussendoor mogen ze spieken, maar dat kost 100 euro per persoon per tien seconden...

Tags: Groot gebouw

Art heet de kandidaten welkom in de National Gallery, de culturele trots van het land. In de ene ruimte hangen 87 schilderijen, in de andere ruimte moeten binnen een half uur kopieën van al deze schilderijen op de juiste plaats en volgorde gehangen worden. Ze mogen tussendoor even tien seconden spieken maar dat kost 100 euro per keer per persoon.

Dat maakt een hoop duidelijk voor Marlijn, zij moet dus zorgen dat ze een keer mag kijken van de groep. Als er 25 schilderijen goed hangen verdienen ze 500 euro. Meer dan 50 schilderijen levert 1000 euro op; als alles goed hangt, verdienen ze 2000 euro. Er hangt al één schilderij op de goeie plek. Ze krijgen 30 seconden om aan het begin goed om zich heen te kijken.

Het blijkt niet mee te vallen. Door de manier waarop Art het eerste schilderij heeft opgehangen, moet de tweede kamer in spiegelbeeld gevuld worden. Maar de kandidaten hebben de muren redelijk verdeeld en weten al best wat schilderijen op te hangen. Natuurlijk ontstaat er vanzelf discussie en wordt besloten om Marlijn en Chris tien seconden te laten kijken. Haar missie is geslaagd.

Er volgen nog meer kijkers, Marlijn gaat voor de zekerheid zelfs een tweede keer nodig. Rik vraagt zich af of dat nou echt moet, maar gaat vervolgens zelf ook nog even voor honderd euro terug. Als laatste gaan Carolina en Chris samen, waarbij Chris vooral onthoudt dat Carolina het meest voor de hand liggende schilderij verkeerd onthoudt.

Als de tijd om is, komt Art terug. Van de 87 schilderijen hangen er maar liefst 54 goed. Er kán dus 1000 euro verdiend worden. Maar er zijn negen mensen gaan kijken, dus blijft er 100 euro over. Het eerste geld voor de pot is binnen dit jaar!

Afbeeldingen

© 2023 Ronald van der Velden