Onbewoond eilandOpdracht in aflevering 8

De groep gaat naar een onbewoond eiland en moet daar een nacht zelfstandig overleven. Intussen kan één van hen een vrijstelling voor de finale verdienen. Drie kandidaten vallen af tijdens een groot vijf-op-een-rij-spel. Zij mogen stemmen welk van de overblijvers met die vrijstelling het eiland verlaat...

Tags: Survival, Vrijstelling, Puzzels en bordspellen en Strand

De groep wordt op een onbewoond eiland afgezet in de provincie Palawan. Het strand is voorlopig hun thuis. Ze verdienen 3000 euro voor de opdracht, maar krijgen twee drijvende kisten die te koop zijn; een kist openmaken kost 1500 euro. De linker is om te overleven, de rechter is om het leven wat aangenamer te maken.

Tygo doet een dappere poging om een kokosnoot uit een boom te slaan. Jan-Willem probeert intussen met een pan visjes te vangen, maar die bijten niet. Dus na lang wikken en wegen gaan Freek en Jan-Willem toch de eerste kist te halen. Voor 1500 euro verdienen ze broodjes, bananen, boontjes, mango, perzik, doperwtjes en lucifers.

Terwijl ze vuur zitten te maken, komt er een bootje met drie Filipino"s aanvaren om de kandidaten op te halen. Op een ander eiland wacht Art met een spel vier-op-een-rij. Kandidaten krijgen elk een kleur. Als van die kleur vijf schijven op een rij staan, lig je uit het spel. De eerste drie afvallers maken geen kans op een vrijstelling voor de finale.

Ze beginnen alfabetisch. Jan-Willem wordt als eerste uit het spel gewerkt; op dat moment liggen er slechts gele (Sofie) en rode stenen. Freek lijkt het volgende slachtoffer te worden maar Sofie gaat er als tweede aan omdat ze niet mee werkt. Dan zou Tygo eruit kunnen, maar het wordt Susan. En dan mogen de afvallers kiezen, of ze de vrijstelling aan Freek of Tygo gunnen.

Nadat de groep omstebeurt het vuur brandend gehouden heeft terwijl de rest in hangmatten lag te slapen, worden de kandidaten opgehaald en naar een tempeltje gebracht. Art laat Freek de kist betalen, waarna de score op 6250 euro (en 8700 op de post) staat. En dan moet er gestemd worden... Susan en Sofie stemmen op Freek, Jan-Willem stemt op Tygo. Daarmee verdient Freek dus de vrijstelling.

Afbeeldingen

© 2023 Ronald van der Velden