ExecutieOpdracht in aflevering 4

Er zijn nog twee kandidaten over bij de executie. De anderen mogen onderhandelen en moeten daarna voor of tegen de executie stemmen. Er zijn vier mogelijke uitkomsten, elk met hun eigen voor- en nadeel.

De groep verzamelt in de haven. Art vertelt hen dat het al tijd is voor test en executie. Wanneer alleen Marit en William overblijven, daagt Art de kandidaten uit om te gaan onderhandelen. Ze krijgen een soort prisoners dilemma voorgelegd.

-Als de hele groep stemt voor het stoppen van de executie, levert dat 3000 euro. -Lukt het alleen met een meerderheid, dan gaat de hele pot leeg. -Stemt de hele groep unaniem voor doorzetten van de executie, dan kost dat 3000 euro. -Stemt een meerderheid daarvoor, dan blijft de pot gelijk.

De groep kan niet plenair overleggen,maar spreekt elkaar in duo’s. Hadewych begint tegenover Liesbeth en ze willen proberen iedereen te overtuigen om te stemmen tegen de executie. Tim komt tegenover Anne-Marie en ze maken dezelfde keuze.

Wanneer Liesbeth tegenover Frits zit, beseft ze dat unanimiteit nooit gaat lukken met de mol in hun midden. De beste optie is dan om voor executie te stemmen. Daar is Frits het mee eens. Hadewych komt tegenover Anne-Marie en die blijven bij hun standpunt.

Dan komt Frits tegenover Tim. Zij hebben er niet zoveel problemen mee als er iemand naar huis moet. Zij willen wel stemmen voor het doorgaan van de executie. Als de mol dat ook doet, hebben zij een meerderheid en blijft de pot op gelijke hoogte. Daar houden de onderhandelingen op. [47:43] Bij het tellen van de stemmen zijn er drie stemmen tegen de executie en twee voor. Daarmee gaat de pot van 10800 euro terug naar 0 euro.

Afbeeldingen

© 2023 Ronald van der Velden