Maar een in SpanjeSeizoen 12, aflevering 10

Wie is de mol 2012 eindigt met drie vrouwen in de finale. Een unicum. De enthousiaste Hadewych, de flamboyante Anne-Marie en de koelbloedige Liesbeth. Wie van hen is de winnaar, wie is de verliezer en wie is de mol?

In een kerk in Nederland ontmoet Art de zeven afvallers. Ze spreken kort met elkaar aan een lange tafel, totdat Art de drie finalisten erbij haalt. Samen kijkt de hele groep verder naar de ontknoping in Ronda.

In Ronda spreekt Art als eerste Hadewych aan. Nadat hij haar kort toegesproken heeft, biecht hij haar op: “Hadewych, jij bent niet de mol. Jij bent de winnaar van wie is de mol 2012”. Dan volgen de toespraken voor Liesbeth en Anne-Marie. In een spannende terugblik waarin we terugblikken tot aan de eerste opdracht, zien we hoe de mol bij het vliegtuig wordt afgezet om de klok een uur terug te zetten. De schuldige is Anne-Marie, de mol van dit jaar!

Molacties

Dan kijken we terug naar alle biechts van de mol. In de eerste opdracht met het vliegtuig draaide zij de klok terug. Daardoor kwamen de mollen een uur tekort. Art wist op dat moment al dat ze de mol was: Hij zette haar af bij het vliegtuig.

Bij de gletsjer wist Anne-Marie precies waar alle vrijstellingen, geld en negatief geld verstopt lagen. Maar aangezien de groep totaal geen kompas kon lezen, hoefde zij vrij weinig te mollen. Ze maakte een slordige tekening en had daarmee voldoende bijgedragen aan een pot van 500 euro... in het rood.

Bij het paintballen op de brug, was het moeilijk om veel invloed te hebben. Uiteraard koos Anne-Marie voor de groep die het tegen Frits opnam. Daar viel immers het meeste geld te verdienen en dus ook te verliezen.

Bij de trap langs de waterval begint de groep Anne-Marie enigszins te verdenken. Ze moet als enige kandidaat onderaan de trap achterblijven en besluit iets aan haar geloofwaardigheid te doen. Ze geeft allemaal goede antwoorden. Intussen verpesten enkele andere kandidaten (Dio, Maarten) deze opdracht.

Bij het tekenen in het zand met de twee jeeps, zat Anne-Marie achter het stuur. Daar stuurde ze op zich redelijk. Maar ze wordt daarna ook nog uitgekozen om te helpen om de tekst te ontcijferen. Ze verwacht niet dat Maarten iets aan haar aanwijzingen heeft. Dus ondanks dat ze een aantal letters goed ontcijfert, weet hij het woord VIKING niet te raden. Terwijl Anne-Marie dat woord uiteraard vooraf al wist.

In de riverjet had Anne-Marie haar leesbril natuurlijk niet op. William had de letters op zijn bordje volgens haar te dicht op elkaar geschreven. Daar gebeurde overigens nog wat grappigs: William kon Tims bord niet lezen en dacht dat er een P stond. Maar de groep verstond een B. Dat vond William verdacht, maar het bleek achteraf wel de juiste letter te zijn.

Op het munitiedepot ziet Anne-Marie de onderhandelingen al aankomen, dus wil ze een keertje veel geld verdienen. Maar ze zit een tijdje met Marit op de fiets en die vind Anne-Marie ontzettend verdacht... dus doet ze juist niet wat Anne-Marie vraagt en brengt daarmee alsnog de opdracht in gevaar.

Bij het onderhandelen in het Höfti-huis kan Anne-Marie via een koptelefoon meeluisteren. Haar doel was om een meerderheid groen te laten stemmen (geld uit de pot, Marit en William blijven) maar niet unaniem. Veel kandidaten wilden zelf al groen stemmen en Frits zou voor rood gaan, dus er hoefde eigenlijk weinig te gebeuren. Zelf stemde ze braaf groen. Liesbeth wisselde tactisch en ging voor rood.

Het boogschieten was voor Anne-Marie ook geen verrassing. Sterker nog, ze is vlak voor de opnames op training geweest om te leren hoe het wel en niet moet. Ze schiet dus flink raak. Bij het drijvende hooi schiet Hadewych raak maar Anne-Marie claimt het schot. Pas bij de terugblik ziet Hadewych dat het eigenlijk haar pijl was, die het vlot in brand zette. Goed voor de geloofdwaardigheid van de mol.

Bij de opdracht met de lampen gaat de mol bewust als één van de laatsten het terrein op, zodat ze alles kon verpesten wat daarvoor gebeurd was. Liesbeth komt zelf al snoer tekort maar dat blijkt in een knoop achter een paal te hebben gehangen. Anne-Marie zelf sluit eigenlijk helemaal niets aan, ze krijgt hooguit een aggregaat werkend.

Bij de opdracht met het stier sjouwen wist Anne-Marie hoe de opdracht af zou lopen. Dus schreef zij zoveel mogelijk woorden op de kop van de stier. Die zouden dan immers later allemaal overgeschreven moeten worden. En daarbij gooit ze ook nog een krijtje weg.

Bij de opdracht met de drie bruggen spreekt Art openlijk met de mol. Zij mag bepalen wie van de kandidaten de opdracht succesvol zullen afronden en wie niet. Ze denkt dat Tim en Liesbeth het wel gaan halen maar Hadewych en William niet. Maar uiteindelijk durfde iedereen.

Bij het doolhof had Anne-Marie mazzel. Ze moet als laatste, maar men heeft de enveloppe met het meeste geld voor haar laten liggen. Dus laat ze zich met een hoop drama uiteindelijk tikken door de man met de witte bandana en verliest daarmee 1250 euro.

Aanwijzingen

Wat had je als kijker kunnen zien? Bij het munitiedepot stond een grote tekst “AM” achter Frits en Liesbeth geschilderd. Zelf startte Anne-Marie bij het bord “I AM”. Op een van de boten in die aflevering waren de letters AJ, Anne-Marie Jung, gemarkeerd.

Op een gokmachine in aflevering 8 kwamen diezelfde letters AJ terug. En bij de duikopdracht zei Anne-Marie het zelf al: “Dit is sowieso de worst fashion mole ever”. Op de gletsjer maakt ze een molgrap als ze bijna met het pikhouweel begint te graven in een hoop zand.

Tenslotte krijgt Hadewych de pot van 12600 euro. Als ze de briefjes tijdelijk uitdeelt, vraagt Art om nog eens goed naar het geld te kijken. Vlak naast het mollogo vinden ze Anne-Maries hoofd terug in al het briefgeld. Dat heeft niemand gezien. En dan neemt de winnares het geld weer in en meer naar huis. Het seizoen zit erop!

Titels van de afleveringen

- De eerste twee uur: De mol kwam als eerste bij het vliegveld om de klok terug te draaien. En ze kwam als eerste in beeld als kandidaat. - In de min: De mol probeerde bij de opdracht op de trap één van de rekenopgaves te veranderen. In plaats van ‘keer’ wilde ze er ‘min’ van maken. - Geen toneel: Anne-Marie ziet het bord van William niet bij de riverjet. Daarop stond ‘Acteurs’. - Iemand anders: Anne-Marie begint bij het bord I AM. AM betekent Anne-Marie en ‘Iemand anders’ betekent natuurlijk dat ze de mol speelt. - Van achter naar voren: Anne-Marie kwam als laatste aan de beurt bij de vragen uit het vliegtuig, als eerste en als laatste bij het westerndorp en als eerste bij Art bij het kasteel. - Rookgordijn: De mol doet alsof ze geld verdient voor de pot, maar eigenlijk was dat Hadewych. - Zelfkennis: Anne-Marie beeldt een schilderij uit waar Marie op staat. - Tim, Anne-Marie, Liesbeth: Dit zijn drie van de kwartetten die Anne-Marie verdiende. En ze voorspelt dat deze mensen de finale zullen halen. - Ja, nee... nee, ja: De twee woorden worden hier omgedraaid. Als je ook de letters omdraait krijg je EEN AJ en dat slaat weer op Anne-Marie Jung. - Maar een in Spanje: Als je “maar een in” husselt krijg je weer Anne-Marie.

© 2023 Ronald van der Velden