De eerste twee uurSeizoen 12, aflevering 1

Wie is de mol seizoen 12. De traditie zet zich voort maar met nieuwe gezichten. Deze keer begint de jacht op de mol in het meest geïsoleerde land van Europa, aan de rand van de poolcirkel: IJsland. 2,5x zo groot als Nederland maar met slechts 300.000 inwoners. Een land met vulkanen die de wereld plat kunnen leggen en een land waar geld zomaar kan verdwijnen. Kortom, een ideale locatie voor de mol en wat minder voor de oprechte kandidaat die geld in de pot wil hebben. Toch zullen hier negen bekende Nederlanders op zoek gaan naar de mol door het uitvoeren van opdrachten. Het geld dat ze daarmee verdienen gaat uiteindelijk naar degene die het antwoord weet op die ene vraag: Wie is de mol?

Dag 1

Het twaalfde seizoen begint op een uitgestrekte vlakte aan het water. Ergens op die vlakte bevindt zich een vliegtuigwrak met een aftellende klok erin. De kandidaten zijn past net aangekomen en worden meteen in de eerste en tweede opdracht gestort.

Dan worden de kandidaten per bus naar hun overnachtingsplek gebracht. Er moet een penningmeester aangewezen worden en dat is Maarten. Die komt meteen met een briljante ingeving: Als je de pot kwijt kunt raken, zou je ook je negatieve saldo moeten kunnen verliezen. Het rode briefgeld wordt versnipperd maar het is de vraag of de spelleiders hier in trappen ...

[37:09 ] Aangekomen bij de vakantiehuisjes, worden de kandidaten over kamers verdeeld. Tim en Frits zoeken elkaar op en leggen de vrijstellingen op bed. Nu moeten ze nog verdeeld worden. Tim geeft de eerste vrijstelling aan Frits en neemt zelf de tweede.

Dag 2

De kandidaten voeren vandaag de derde opdracht van de aflevering uit bij een brug. Art verklapt eerst dat er drie vrijstellingen verdiend zijn en laat de drie eigenaars naar voren komen. We zien dat Tim voor Marit gekozen heeft.

Intussen begint Marion haar conclusies te trekken. De vrijstellingen zouden absoluut gevonden moeten worden omdat ze nodig zijn voor opdracht drie. Degenen die daarvoor konden zorgen, zijn dus verdacht.

Na de opdracht volgt de executie. Alle kandidaten maken hun eerste test behalve Frits, die een vrijstelling heeft. Dan is het tijd voor de uitslag. Het eerste rode scherm blijkt voor Marion. Zat ze er toch naast met haar theorie?

© 2023 Ronald van der Velden