VuurwerkOpdracht in aflevering 1

In een voetbalstadion moet de groep een code maken met zes kleuren, waarmee ze woorden kunnen verzenden. Dan wordt de groep gesplitst in zenders en ontvangers. De kleuren worden echter op een spectaculaire manier overgebracht.

Tags: Communicatie, 's Nachts, Ontcijferen en Groot gebouw

De groep komt bij een leeg voetbalstadion, waar Pieter Jan hen opwacht. Er zit slechts 100 euro in de pot maar daar kan 2500 euro bij komen. Hij heeft zes kleuren en vraagt de groep een systeem te bedenken waarbij die kleuren gebruikt worden om aan elkaar een boodschap door te geven. Daar krijgen ze een kwartier de tijd voor.

Horace doet gelijk het eerste voorstel: De kleuren verdelen over stukjes alfabet. Eénmaal paars betekent A, tweemaal betekent B enzovoorts. Een goed systeem en hij staat zelf ook verbaasd. Merk overigens op dat woorden als ABBA een probleem worden met deze code... Patrick heeft een ander idee wat hij helaas slecht uitlegt: Gebruik een combinatie van twee kleuren per letter. Anna komt met een systeem voor werkwoorden en lidwoorden, misschien wel het slechtste voorstel van allemaal.

Dan wordt de groep in vier teams verdeeld: Drie gaan er zenden, één ontvangen. Anna en Miryanna worden samen naar een donkere hoek van het stadion gebracht waar een knoppenkast klaarstaat. Daarop staan de zes kleuren en knoppen. Pepijn gaat met Horace naar een soortgelijk apparaat. De drie zendteams krijgen elk een enveloppe met twee namen. Art gaat met Soundos.

Jan, Karin, Hanna en Patrick wachten in het midden van het stadion tot de kleuren “netjes één voor één tot hen komen met gekleurde auto’s of mensen shirtjes”. De knoppen doen echter iets anders: Ze vuren gekleurd vuurwerk af boven de stad! Jan roept de kleuren, Patrick en Karin decoderen ze en Hanna schrijft het resultaat op.

Het verschil tussen blauw en paars is helaas volgens Jan niet zo goed te zien. Karin kan intussen haar papiertje niet goed lezen. De voorraden vuurpijlen raken langzaam op en Art stuurt per ongeluk teveel pijlen de lucht in. Kortom, ouderwetse chaos zoals de mol dat graag ziet.

Dan komt Pieter Jan naar de kandidaten op het veld en geeft hen een stapel enveloppes. Ze mogen er slechts één open maken. Op elke enveloppe staan zes namen van kandidaten en in vijf minuten moet dus bepaald worden, in welke volgorde de namen de lucht in geknald werden. De groep kiest vrij snel maar vindt helaas een leeg vel papier in de enveloppe.

Afbeeldingen

© 2023 Ronald van der Velden