Kleur bekennenSeizoen 11, aflevering 1

Het elfde seizoen begint in San Salvador, waar de kandidaten een busritje maken. Dezelfde avond nog wordt een spectaculaire opdracht gespeeld in een voetbalstadion en de volgende dag volgt een rondgang langs kostbare voorwerpen in een museum.

Wie is de mol 2011. Er zijn opdrachten, de kandidaten voeren die uit. Doen ze dat goed, dan komt er geld in de pot. Mislukt de opdracht dan kan dat twee oorzaken hebben. Óf een stommiteit van de kandidaten zelf, óf de mol heeft de opdracht met succes gesaboteerd. Aan het eind van elke aflevering beantwoorden de kandidaten twintig vragen over de mol. Wie in die test de meeste fouten maakt, ligt eruit. De kandidaat die aan het eind van de serie de mol ontmaskert, is de winnaar en krijgt het geld uit de pot. Een nieuw decennium wie is de mol begint in El Salvador, een land zó lang geplaagd door natuurrampen en oorlog dat je bijna zou vergeten hoe adembenemend mooi het is. De jacht op de mol is geopend.

En die jacht begint al bij aankomst in El Salvador. De kandidaten moeten één voor één een bus in om de antwoorden te vinden op een serie vragen. Maar wat is nu werkelijk de bedoeling van deze opdracht? Daar komen ze helaas te laat achter.

Die avond rijdt de groep in een busje naar naar de tweede opdracht en ze stemmen dat Patrick de penningmeester wordt. Hij kan niet tellen, maar wil het geld wel in z’n zak steken. Helaas voor hem zal hij nog even moeten wachten want in de tweede, spectaculaire opdracht blijft de pot op 100 euro staan.

De volgende dag gaat de groep naar een museum. Er is nog geen natuurlijke leider gevonden en de kandidaten moeten nog wennen in hun jacht naar de mol. Het is tijd om nog wat geld te verdienen en dat kan makkelijk bij de volgende opdracht. De pot komt op 6100 euro.

Dan volgt de allereerste test. De kandidaten beantwoorden weer 20 vragen over de mol. Bij de uitslag zit Pepijn niet te lang in spanning want die heeft een vrijstelling. De andere negen krijgen allemaal een groen scherm. Het blijkt dat Pepijn voor het vraagteken mocht kiezen of hij één iemand of de hele groep meenam naar aflevering twee en hij koos voor de groep.

© 2023 Ronald van der Velden