StrandOpdracht in aflevering 9

Op het strand staan de namen van de tien kandidaten. Sanne moet Pieter Jan antwoord geven op negen vragen. Haar antwoord bepaalt, welke letters worden weggeveegd en welke boodschap dus over blijft.

Tags: Quizvragen en Strand

De drie finalisten staan op het strand en worden via een portofoon opgepiept door Pieter Jan. Hij wil graag dat de slimste van hen naar Pieter Jan toekomt. Frits vindt dat Sanne wel erg vaak slim uit de hoek gekomen is bij een aantal opdrachten. Op het strand staan de namen van de tien kandidaten in het zand geschreven.

Sanne gaat naar Pieter Jan toe en krijgt de porto en een verrekijker. Hij heeft een aantal vragen voor haar en als ze het antwoord weet, kan ze dat doorgeven aan haar collega’s met nog een boodschap erbij. De eerste vraag: “Hoe heette de Nederlandse handelspost in Nagasaki die daar de handelspost was tot 1859?”

Ze weet het niet en vraagt de anderen te hulp. Die twijfelen ook. Sanne stelt “Dutch slope” voor, Frits zegt dat ze maar voor “VOC” moet gaan maar Sanne kiest toch voor “Dutch Slope”. Pieter Jan geeft de groep dan opdracht om alle letters te wissen tot aan de D van Dutch Slope. De letters BARBARAHIN worden dus uitgeveegd op het strand. Overigens was het juiste antwoord Dejima, wat gelukkig ook met een D begint.

De volgende vraag: Welke toren is negen meter lager dan z’n replica? Dit is natuurlijk de Eiffeltoren en dus worden de letters verder uitgeveegd tot aan de eerste E. De D blijft staan en SANN wordt uitgeveegd. Dan vraagt Pieter Jan hoe men het typische Japanse boekje noemt dat Arjen kocht in aflevering 1. De groep gelooft echt dat dit een tanga is. Gelukkig grijpt Frits op tijd in (het antwoord is “manga”) en dus wordt KI uitgeveegd.

Vraag vier: “Welke Japanse kunst beoefenden de samurai niet?” Kim weet dat het oregami is. Vraag vijf: “Van Tokyo tot ...” en dus wordt er geveegd tot aan een L. “Bij welke Japanse ceremonie is conversatie over de schilderkunst en uitzicht op de tuin van groot belang?” is de volgende vraag, met als antwoord “theeceremonie”.

De zevende vraag luidt: “Hoe heet de Japanse stoofschotel die rond Sendai bereid wordt?” Eerst willen ze een woord met een S kiezen, maar dan wordt het moeilijk om dit te combineren met de al gekozen letters “DEMOLT”. Dus kiezen ze voor iets met een klinker (de I). Het antwoord was Imoni maar dat hebben ze niet eens nodig. De achtste vraag luidt: “Wat is de Engelse vertaling, zoals geleerd in de bioscoop”, van het woord karaoke? Frits vertelt “empty orchestra”.

De laatste vraag is de mooiste: “Tegen welke mystieke Japanse krijgers moeten jullie het straks opnemen?” Ze twijfelen nu tussen samurai en ninja’s. De N zou de puzzel mooi oplossen en dus kiezen ze voor ninja’s. Dat is natuurlijk helemaal goed en dus stijgt de pot met 2000 euro naar 15900.

Afbeeldingen

© 2023 Ronald van der Velden