Vluchtweg metenOpdracht in aflevering 8

In de laatste opdracht vóór de finale kan nog een vrijstelling verdiend worden. Twee teams moeten beiden de vluchtweg vanuit het kasteel Al Shobak opmeten, zowel bovengronds als ondergronds. De verliezers bepalen wie van de winnaars de vrijstelling krijgt.

Tags: Vrijstelling en Tunnel

Bij de allerlaatste opdracht voor de finale kan geen geld maar zowaar een vrijstelling verdiend worden! Er zijn twee teams nodig die tegen elkaar zullen spelen. Het winnende team krijgt de vrijstelling en het verliezende team zal bepalen, wie van de twee winnaars uiteindelijk de vrijstelling ontvangt.

De mannen gaan samen, de vrouwen ook. De teams moeten beide een getal onder de 100 aan Pieter Jan vertellen. Eén team zal nu de oude ondergrondse vluchtweg van het kasteel volgen en het andere team gaat over de weg. Daarna zullen de teams ruilen en Pieter Jan wil de exacte afstand weten.

De ondergrondse afstand wordt met een laser gemeten, de bovengrondse met een touw. Het door de teams genoemde getal wordt de lengte van hun touw: 70 meter voor de dames, 88 meter voor de heren. De mannen beginnen met de tunnel, de vrouwen gaan via de weg de berg naar het kasteel op.

Teruggekomen bij het beginpunt moeten beide teams in hun molboekje noteren, welke totaalafstand ze gemeten hebben. De mannen komen op 995,9 en de vrouwen op 997,46. Er zit slechts een meter verschil tussen! De ware afstand is 1023 meter dus de vrijstelling gaat naar de dames! Dennis en Jon besluiten dat de vrijstelling naar Vivienne gaat.

Afbeeldingen

© 2023 Ronald van der Velden