Treinreis door JordaniëOpdracht in aflevering 8

Met een oude trein met stoomlocomotief rijden de kandidaten richting het zuiden. Elk in hun eigen wagon en met hun eigen opdracht... en hun eigen kluis. Dennis kan de oplossing van elke opdracht met een laptop vertalen in een kluiscode.

Tags: Communicatie, Foto's, Raadsels, Ontcijferen, Rijden en Trein

De trein staat geheel ter beschikking aan de kandidaten. Sterker nog, ieder krijgt een eigen wagon. In elke wagon staat een kluis en in één wagon bevindt zich een computer, waarin de codes staan. De computer heeft aanwijzingen nodig, die gezocht moeten worden.

De kandidaten weten uiteraard niet hoe lang de treinreis zal duren. Ze stappen ieder in een willekeurige wagon: Dennis in 1, Jon in 2, Anniek in 3 en Vivienne in 4. De oplossing van de opdracht die ze in hun wagon vinden, moeten ze viavia doorgeven aan Dennis. Deze kan het intypen op de computer en ziet dan instructies om de betreffende kluis te openen. De instructies moeten weer worden teruggeseind naar de oorspronkelijke wagon. De inhoud van de wagons was als volgt (van voor naar achter):

Dennis: Behalve zijn eigen kluis ook een computer, waarop de antwoorden moeten worden ingevoerd. En een raadsel: "Een trein rijdt met een gemiddelde snelheid van 20km/u 1:51u door Amman en komt dan aan op het eindstation. Als er langs het traject zes foto’s zijn genomen die niet op het begin- of eindstation gemaakt zijn, om de hoeveel kilometer is er dan een foto genomen?" Oplossing: De trein reed 1,85 uur dus een afstand van 37 kilometer. Dan is er elke 37/7=5,286 kilometer een foto genomen. Het lukt Dennis zowaar om deze berekening foutloos te maken, maar hij opent de kluis 10 seconden te laat. Opvallend is dat de vraag over kilometers gaat maar het antwoord in meters moet worden ingevuld.

Jon: Een enveloppe met de tekst "op de zijkant van de wagon staat je wachtwoord, gebruik de materialen in de kist om het te zien". De tekst op de zijkant is "ik zie het niet" en deze kan gelezen worden door een spiegeltje vast te binden op een uitstekend voorwerp, dat door het raam gestoken kan worden. De wagon bevat ook een gereedschapskist met materialen. Jon krijgt het wachtwoord uiteindelijk goed in beeld, maar Dennis blijft terugroepen: "Ik zie het ook niet!" Uiteindelijk lukt het Jon en hij vindt 100 euro in z’n kluis.

Anniek: Twee enveloppes. De eerste bevat de tekst "leg vier foto’s in de juiste volgorde en je weet het wachtwoord". De tweede bevat vijf foto’s van locaties langs de spoorbaan. Haar wachtwoord is vrij lastig uit te spreken: ‘Moi&!//4 Ze weet snel haar wachtwoord maar blijkt niet juist te zijn. Helaas heeft ze niet door dat ze vijf foto’s heeft, waarvan ze er één nooit zal tegenkomen. Het gevonden wachtwoord is dus te lang.

Vivienne: Een wagon vol met ballonnen. Op de vloer ligt een enveloppe met de tekst: Op één van de ballonnen staat het wachtwoord geschreven. Dat blijkt "abracadabra" te zijn. Belangrijk is, dat de ballon met de tekst niet stukgemaakt mag worden omdat dan de tekst niet meer leesbaar is. Haar wachtwoord wordt snel doorgeseind en in haar kluis vindt ze 300 euro.

Uiteindelijk hebben alleen Vivienne en Jon hun kluis tijdig geopend. Ze hebben 400 van de 800 euro verdiend en helaas wordt het bedrag ook niet verdubbeld, omdat niet alle kluizen zijn geopend.

Afbeeldingen

© 2023 Ronald van der Velden