De ontknoping
In kleine groepjes borrelen zes afgevallen kandidaten (Froukje is er niet bij) in het bekende landhuis in Lisse. Dan worden ze herenigd en vervolgens komt Vivienne binnen. Zij mag zelf opbiechten dat ze de winnares is.
Als dan ook Jon en Anniek binnenkomen, is het tijd voor de ontknoping. We zien dat Jon de mol is en Anniek de verliezend finaliste. Dan bekijken we de molacties en zien we tenslotte hoe Vivienne de totale pot van 22650 euro overhandigd krijgt.
Molacties
- Bij de opdracht in de fabriekshal met de camera’s, wist Jon wel waar hij moest staan maar liep hij zo langzaam mogelijk. - Bij het onderhandelen over topito’s wist Jon dat hij met Dennis in onderhandeling wilde gaan met Dennis, want zij tweeën zouden er samen toch nooit uitkomen. - Ontwerpbureau van de Titanic: Jon deed alsof hij bang was in kleine donkere ruimtes en mocht daarom als eerste. Hij vond lekker veel geld maar hij wist dat het toch maar half geld was.
- Bij het reuzenrad in Belfast wist Jon de vragen en ook de juiste combinaties. Gelukkig gaf Rick hem al een wazige uitleg. Dan laat Jon Anniek uitstappen en krast tijdens zijn eigen uitleg het hele bord vol, zodat het laatste beetje structuur ook verdwijnt. - In het huis waar samen gekookt werd (aflevering 3), wilde Sebastiaan een pact met Jon sluiten. Die vertelde hem natuurlijk onzin, maar schreef wel “Dom veel raden” in het molboekje van Sebastiaan: een anagram van “van eerd de mol”. - Bij de telefooncellen gaf Jon bewust de goede namen door en draaide de goede nummers. Zijn strategie was, om de tijd flexibel te nemen: Hij belde steeds iets te vroeg en belde daarom te vaak en te veel. Toen bleek dat niet alle teams het haalden, zette hij alles op alles om zijn eigen team wel tijdig binnen te krijgen; er zou toch geen geld verdiend worden.
- Bij de opdracht in het theater kon Jon twintig minuten lang vanaf het podium de vijfde symfonie van Beethoven verpesten terwijl iedereen hem zijn gang liet gaan. Hij stuurde de groep in het type woord: Bijvoorbeeld het proberen van alle namen en getallen. - Op het autokerkhof waren er drie punten voor mensen die het overzicht hadden. Maar Jon koos er express voor om bij Anniek in de auto te zitten en af en toe flink aan de handrem te trekken. En Jon hield constant de knop van de portofoon ingedrukt en niet Paula. - Bij de grote flipperkast had Jon geen invloed op het spel, dus probeerde hij een beetje te stoken. Een simpele groepsstrategie was geweest, om te leren van het pad dat de bal telkens nam. Na twee of drie keer dezelfde kant op gooien zou men allang moeten kunnen weten, waar de balen hooi moesten liggen. Maar Jon doet lekker eigenwijs en probeert ieder voor zich te laten spelen.
- In Dunluce Castle kreeg Jon het vertrouwen van de groep. Maar Vivienne, zijn collega, maakte zelf genoeg fouten dus hoefde Jon eigenlijk niets te doen. - Dat gebeurde ook bij het ganzenborden in Jordanië: Anniek begon al met het voorzeggen van vragen aan het andere team. Dat kon Jon natuurlijk ook. - Bij Aljun Castle konden twee kandidaten Jon drie vragen stellen. Om het extra spannend te maken zei Jon éénmaal dat hij wel de mol was en één keer niet. - Bij de Ben Hur opdracht wist Jon uit zijn hoofd hoe de plattegrond in elkaar zat. Hij gaf van sommige locaties aan waar ze ongeveer lagen, maar daar had toch niemand iets aan.
- In de supermarkt wisten niet alle kandidaten de precieze regels, dus kon Jon lekker stoken. En kwam hij aan met zoveel mogelijk Franse producten. - Bij het feestje aan de Dode Zee durfde alleen Vivienne de tweede vraag aan. Jon wist van het pact tussen Dennis en Vivienne, dus ging hij ervan uit dat Vivienne de opdracht zou verknallen. Dus deed hij mee met Vivienne. Wist hij veel dat ze het goed deed...
- Jon wist al van tevoren wat er op zijn wagon stond, maar hij deed lekker ingewikkeld en het leek alsof hij het echt niet wist. Maar Dennis leek Jons wachtwoord toch al niet te snappen dus dat hielp ook. En in de kluis van Jon zat 300 euro, niet 100. Hij maakte echter 200 euro kwijt. - Bij de opdracht in Petra deed Jon alsof hij hard meehielp, maar vertelde sommige toeristen echter: “Blijf maar zitten, blijf maar staan”. - Jon deed alsof het erg lastig was om twee portofoons tegelijk te bedienen tijdens de opdracht met de geblindeerde auto’s in de woestijn. En rood en groen was ook lastig uit elkaar te houden.
Verborgen aanwijzingen
- De mol deed een aantal mysterieuze uitspraken die anagrammen waren. “Dom veel raden” en “Al vreemd doen”, “Omrand de vele” waren te vervormen tot “Van Eerd de mol”. - In de screenshots van de tests die Jon maakte, klikte hij telkens een letter aan. Wie dat achter elkaar zette, kreeg een omgekeerd webadres: UN.LOM. En daar stond al weken een foto van de mol.