Camera's en topito'sSeizoen 9, aflevering 1

Tien bekende Nederlanders gaan opnieuw op zoek naar de mol in hun midden. De zoektocht begint in Noord-Ierland. Met het vervullen van opdrachten winnen ze geld voor de pot. De mol probeert dat te verhinderen. Wie op het eind van de serie de mol ontmaskert wint het geld. Tien bekende Nederlanders, alleen… er is nog geen mol.

Dag 1, Ballycarry

Aan het begin van de serie zien we dat de kandidaten welkom worden geheten in een villa in Ballycarry, Noord-Ierland. Eén voor één komen ze binnen en leveren ze hun persoonlijke bezittingen in. Dennis komt als eerste en Pieter Jan stelt direct een vraag: Wil jij de mol spelen? Het antwoord is nee en dat levert 500 euro op. Vivienne antwoordt ja en dat kost 500 euro.

Zij moet naar een kamer waar ze oog in oog kom te staan met Dennis, Inge, Yvon en Milouska. Ook Rick en Anniek willen wel, evenals Sebastiaan, Vera, Jon, Paula en Froukje. Alleen Hans lijkt (als tweede) nee gezegd te hebben. De pot start dus op -3000 euro.

Dan volgt de beslissing. Eén voor één mogen de kandidaten hun naam intypen op de laptop. Een rood scherm betekent dat iemand gewoon kandidaat is, een groen scherm is voor de mol. Tegenover de laptop staan de andere kandidaten en achter de laptop staan de vier oud-mollen. Dennis is helemaal bijdehand: Hij weet al dat hij zelf de mol niet wil zijn, dus typt hij de naam van iemand anders in. We zien echter niet wat hij intypte en wat de uitslag was.

Daarna gaat de groep met een grote gele bus naar Belfast, waar ze logeren in Botanic Lodge. Zoals Dennis het samenvat: “Helaas geen blauwe zee, witte stranden”. Sterker nog, het zijn kleine hete twee-persoons slaapkamers zonder badkamers. Het avontuur is al begonnen...

Dag 2, Belfast

De volgende dag rijdt de gele bus hen naar een grote loods: De scheepswerf waar ooit de Titanic werd gebouwd. Hier kan de pot op nul komen, want er valt 3000 euro te verdienen. Daarna kan er een vrijstelling worden verdiend.

Ten slotte volgt de allereerste executie van deze serie. Pieter Jan maakt de balans op: Een negatieve pot en een groep die geen vrijstelling aanpakt... het staat er niet goed voor. Hij begint met de namen en uiteindelijk zien we een rood scherm bij Vera.

© 2023 Ronald van der Velden