VlotvarenOpdracht in aflevering 5

De teams gaan naar een rivier, waar Karel hen vertelt dat elk team op z’n eigen vlot stroomafwaarts gaat. Onderweg draait het om vaten die een waarde hebben: 250 euro per stuk. Het vat met de naam van een bepaalde kandidaat moet op het vlot van die kandidaat over de finish komen. Maar onderweg komen de kandidaten nog meer tegen...

Tags: Varen, Verzamelen en Water

Nadat de groep in het zwembad een brief heeft gevonden met de opdracht om teams te vormen, gaat Alex als eerste met Renate in een team. Paul sluit zich hierbij aan zodat hij Alex in de gaten kan houden. Eva wil bij Nadja in een team om precies dezelfde reden. Dick en Inge zijn dus tot elkaar veroordeeld, maar volgens Dick wil Inge niet met hem samenwerken.

Vijf minuten later begint Inge inderdaad over haar probleem met Dick. Ze wil niet uitleggen wat er dan mis is en besluit dan wel met Dick te willen samenwerken, die daar inmiddels geen trek meer in heeft. Renate is het zat en besluit met Dick in een groep te gaan, zodat Dick met Alex en Paul samen kan.

De teams gaan naar een rivier, waar Karel hen vertelt dat elk team op z’n eigen vlot stroomafwaarts gaat. Onderweg draait het om vaten die een waarde hebben: 250 euro per stuk. Het vat met de naam van een bepaalde kandidaat moet op het vlot van die kandidaat over de finish komen. Je mag niet in het water springen en vaten mogen niet van het ene vlot op het andere overgeheveld worden.

De eerste minuten van de opdracht zijn al nodig om te leren samenwerken en omgaan met de stroming. Staand op het vlot kunnen de kandidaten zich voortduwen en sturen met een lange stok. Eva doet express rustig aan en merkt stiekem op dat Nadja haar daar niet op aanspreekt.

Paul en Renate varen de eerste ton voorbij maar die blijkt voor Alex te zijn en Inge weet het vat tijdig op het vlot van Alex te laden. Het tweede vat is voor Dick en hij ziet naast dit vat ook een fles hangen. Beide voorwerpen worden door hem ingeladen. Intussen varen Eva en Nadja één van hun eigen vaten voorbij.

En dan gaat het fout: Dick en Renate varen tegen een boomstam aan waar stekende insecten bij rondhingen. Beiden vallen in het water en Dick wordt meerdere malen gestoken. De sfeer lijkt daarna wat minder goed te worden.

Plotseling komen Paul en kornuiten een vat tegen met een vraagteken erop. Inge springt de kant op, maar de heren kunnen het vlot niet stil laten liggen in de rivier. Met vat en al rent Inge door de bosjes achter het vlot aan en ten slotte lukt het om het vat en Inge weer op het vlot te krijgen. In een fles die zij gevonden hebben, staat de tekst “Karel heeft het voor elkaar”.

Intussen varen Eva en Nadja in een ontspannen tempo op hun lege vlot de rivier af. En Paul en Alex liggen elkaar ook niet zo goed. Om van Renate en Dick maar niet te spreken: Op hun vlot wordt wat afgevloekt wanneer ze wel een fles maar niet een tweede vat op hun vlot kunnen trekken. Maar uiteindelijk weten ze het vat voor Renate ook te vinden en kunnen ze rustig hun tocht afmaken.

Bij de finish, waar zowel Dick en Renate als Paul, Alex en Inge inmiddels zijn aangekomen, worden de brieven uit de gevonden flessen gehaald. Deze brieven zijn persoonlijk aan de verschillende kandidaten Eva en Nadja komen als laatste aan, met geen enkel vat.

De brieven blijken afkomstig te zijn van de afvallers. Dick krijgt een brief van Sander, Renate een brief van Liesbeth. De brieven blijken ook gedeeltelijk informatie te bevatten over de strategieën van de afzenders. Intussen piekeren Alex en Nadja over de betekenis van de hint “Karel heeft het voor elkaar”.

Karel wacht de kandidaten op en vraagt naar de cryptische aanwijzingen. “Karel heeft het voor elkaar” zegt hij, “en dat klopt, maar hebben jullie enig idee wat het betekent?” Niemand heeft een idee dus heeft de groep die avond nog wat denkwerk te doen. De vier gevonden vaten zijn 1000 euro waard voor de pot, maar wie heeft bedacht het vraagteken mee te moeten nemen? Het vraagteken blijkt gelukkig een verdubbelaar te zijn dus gaat er 2000 euro in de pot.

Afbeeldingen

© 2023 Ronald van der Velden