VeilingOpdracht in aflevering 4

De kandidaten bieden in een veiling met geld uit de pot. Ze kunnen elkaar niet zien of horen. Degene met het één-na-hoogste bod wint het artikel. Hoe ver zullen de kandidaten gaan en zal ook Paul terugkomen in het spel?

Tags: Vertrouwen en Geld

De kandidaten worden eerst geblinddoekt en daarna één voor één naar het speelveld gebracht, waar iedereen tussen twee wandjes komt te staan zodat de kandidaten elkaar niet kunnen zien. Karel heet hen welkom en vertelt dat er tijdens de veiling met geen woord mag worden gesproken. Bieden kan door een hand op te steken en alles wat wordt gekocht wordt heel fijn betaald uit de pot: Er is maximaal 12300 te besteden.

Eén bijzonderheid: Vanwege de aanwezigheid van de mol, geldt steeds dat de op één na laatste bieder zal winnen. Wie dat is, wordt geheim gehouden behalve bij het eerste kavel: Een overnachting in één van de kamers van het mooie hotel waar de groep zojuist is rondgeleid voor de winnaar en een kandidaat naar keuze. De rest van de groep zal in het centrum van Chiang Mai worden afgezet met één biljet van 100 euro voor allen, om een maaltijd en onderkomen voor de nacht te regelen.

De luxe overnachting gaat uiteindelijk voor duizend euro onder de hamer. Dick is één van de weinigen die weigert om te bieden: De veiling noemt hij walgelijk. Dan volgen drie jokers, die voor maar liefst 2450 euro verkocht worden aan Renate.

En dan komt Paul naar voren en wordt hij samen met de vier gestolen jokerboekjes geveild. Paul zelf staat met zijn rug naar de groep en weet dus niet, wie er bieden. Alex besluit ook niet op Paul te bieden. Inge lijkt het laatste bod van 300 euro te doen maar beseft pas achteraf, dat Nadja (de bieder vóór haar) nu eigenaar wordt van vier molboekjes.

Dan komt er een losse joker in het spel en deze wordt voor maar liefst 1750 euro verkocht. En ten slotte komt er een ring met vijf jokers tevoorschijn. En zoals veel kandidaten en Karel hardop beseffen: Die pot gaat leeg. En inderdaad, voor 6700 verdwijnen de vijf jokers.

Karel wenst de kandidaten een prettige nacht… op kosten van de pot, die nog precies 100 euro bevat. Daarna zien we dat Alex één joker wint, Nadja wint Paul met de boekjes en vijf jokers, Eva wint de luxe overnachting waarbij ze Alex uitkiest als metgezel en drie jokers.

Afbeeldingen

© 2023 Ronald van der Velden